Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Mededogen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mededogen (ook: compassie) is de menselijke deugd waarbij empathie getoond wordt voor het lijden of de tegenspoed van anderen, gekoppeld aan de wens om het lijden te verlichten.

Het is verwant aan medelijden; letterlijk lijden met anderen.

In de sociologie, psychologie, filosofie en in bijna alle godsdiensten wordt mededogen beschouwd als fundamenteel voor de hoogste principes van de samenleving en de persoonlijkheid.

Mededogen in de religies

Christendom

Zo zijn er christelijke ziekenhuizen en zei Jezus onder andere in Mattheüs 5:7 dat men met barmhartigheid anderen moet benaderen, niet alleen degene in nood maar ook anderen. Hij gaf hierin zelf het voorbeeld.

Boeddhisme

In het boeddhisme is mededogen een mentale houding van medeleven of sympathie tegenover het lijden van mensen of dieren.[1] Dit kan worden onderscheiden in:

  • een gevoel van medelijden in de omgeving van lijdende wezens; mededogen die wordt opgewekt door het zien van lijdende wezens;
  • een algemeen mededogen voor alle lijdende wezens.[2]

Zie ook

Weblinks

Verwijzingen

rel=nofollow