Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mary Jones

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mary Jones, op weg om een Welshe bijbel te gaan kopen.

Mary [Jacob] Jones (16 december 178429 december 1864) was een meisje uit Wales, dat er toe bijdroeg dat de British and Foreign Bible Society werd gesticht.[1] Ze wandelde 40 kilometer op blote voeten om een bijbel in het Welsh te kopen.

Blootsvoets naar Bala

Mary Jones groeide op in een arme weversfamilie. Ze woonde aan de voet van de Cader Idris, in het dorp Llanfihangel-y-pennant bij Merioneth (nu deel van Gwynedd), in de omgeving van Dolgellau. Haar ouders waren gelovige methodisten. Hoewel ze nooit een bijbel hadden kunnen kopen, vertelden ze hun dochter regelmatig verhalen uit de Bijbel en zeiden ze de Bijbelverzen op die zij zich konden herinnerden. Nadat Mary had leren lezen, ging ze soms bij iemand in de buurt in een Welshe bijbel lezen. Mary wou graag een eigen exemplaar van de Bijbel hebben. De dichtstbijzijnde mogelijkheid om een bijbel te kopen was in de stad Bala, 40 km verderop. Ook daar waren bijbels niet altijd verkrijgbaar. Nadat Mary Jones er zes jaar voor had gespaard, ging ze op een dag in het jaar 1800, toen ze 15 was, op weg naar Bala. Ze ging op blote voeten, om haar schoenen te sparen. In Bala wendde ze zich tot de calvinistisch methodistische predikant Thomas Charles om een bijbel te kopen. Maar Charles zei dat alle bijbels verkocht of al gereserveerd waren. Bovendien was het gespaarde geld veel te weinig om een bijbel te kopen.

Toen Thomas Charles haar tranen van teleurstelling zag na al de moeite die ze had gedaan, gaf hij haar een van zijn bijbels.[2]

Charles was zo onder de indruk, dat hij dit voorval later vertelde op een vergadering van het comité van de Religious Tract Society van Londen. De beslissing werd genomen om de mensen in Wales en in de hele wereld van bijbelvertalingen te voorzien. In 1804 werd met dit doel de British and Foreign Bible Society opgericht, als eerste van de vele in de negentiende eeuw opgerichte bijbelgenootschappen. Daarna begonnen er steeds meer bijbels in andere talen te verschijnen.

Later leven

Later huwde Mary met Thomas Lewis, een wever uit Bryn-crug. Ze overleed op 82-jarige leeftijd. Haar bijbel wordt bewaard in het archief van de British and Foreign Bible Society, dat zich in de bibliotheek van de Universiteit van Cambridge bevindt. Het is een exemplaar van een in 1799 verschenen bijbeluitgave in het Welsh, waarvan er in Oxford een oplage van 10.000 werd gedrukt.

Op de laatste pagina schreef ze (in het Engels): Mary Jones werd geboren op 16 december 1784. Ik kocht deze toen ik in mijn 16e levensjaar was. Ik ben de dochter van Jacob Jones en zijn vrouw Mary Jones. Moge de Heer mij genadig zijn. Amen.[3]

Monument

Boven de ruïne van het huisje waar zij in Llanfihangel-y-Pennant woonde, aan de noordkant van de brug Ty’n-y-fach, staat voor haar een obeliskvormig gedenkteken met de volgende inscriptie in Welsh en Engels:

ER COF AM MARI JONES


YR HON YN Y FLWYDDYN 1800,

PAN YN 16 OED A CERDDODD OR

LLE HWN I’R BALA, I YMOFYN BEIBL

GAN Y PARCH. THOMAS CHARLES, B.A.

YR AMGYLCHIAD HWN FU

YR ACHLYSUR SEFYDLIAD Y

CYMDEITHAS FEIBLAIDD

FRUTANAIDD A THRAMOR.


IN MEMORY OF MARY JONES, WHO IN

THE YEAR 1800, AT THE AGE OF 16 WALKED

FROM HERE TO BALA, TO PROCURE FROM THE

REVD. THOMAS CHARLES, B.A.


A COPY OF THE WELSH BIBLE. THIS INCIDENT

WAS THE OCCASION OF THE FORMATION OF THE BRITISH AND FOREIGN BIBLE SOCIETY.

ERECTED BY THE SUNDAY SCHOOLS OF MERIONETH

Haar leeftijd staat daarop verkeerd aangegeven als 16 in de plaats van 15. Op de buitenmuur staat: Tyn y Ddol. Cartref Mari Jones (Vertaling: Huis in de wei. Woonplaats van Mary Jones)

Noten

  1. º Hoewel dit mee leidde tot de oprichting van de British and Foreign Bible Society, die over de hele wereld actief is, was dit niet het eerste Bijbelgenootschap dat ooit werd opgericht: bijna honderd jaar voordien werd in het Duitse Halle (Saale) de Cansteinsche Bibelanstalt opgericht, die voornamelijk als doel had goedkoop bijbels in het Duits te kunnen produceren.
  2. º Volgens een andere versie van het verhaal zou ze twee dagen hebben moeten wachten op de nieuwe levering bijbels, en kocht ze een bijbel voor zichzelf en twee exemplaren voor gezinsleden.
  3. º Het citaat (in haar spelling): Mary Jones was born 16th of December 1784. I Bought this in the 16th year of my age. I am Daughter of Jacob Jones and Mary Jones His wife. the Lord may give me grace. Amen. Mary Jones His [is] The True Onour [owner] of this Bible. Bought In the Year 1800 Aged 16th.
rel=nofollow

Weblinks

rel=nofollow