Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Martin van de Kortingsbrigade

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Martin van de Kortingsbrigade is een typetje dat voorkomt in de televisiereclames in de teleshopprogramma's van de commerciële dagtelevisie uitgezonden op RTL 4 en RTL 5. Het typetje wordt gespeeld door Martin van Batenburg, tevens eigenaar van het bedrijf Kortingsbrigade.

In de reclames staat Martin gekleed in spijkerbroek voor een scherm waarop een kortingspercentage wordt aangeboden dat alleen vandaag geldt, en op is op. Er wordt wervend over gesproken als een marktkoopman met een spraakwaterval aan woorden waarbij hij de koopjes aanprijst die elkaar in een snel tempo opvolgen. Volgens hem zijn het ongelofelijke aanbiedingen, van allerlei soorten producten en hij beweegt de kijker die te kopen met voorbeelden als 'smaken verschillen' en 'die korting laat je toch niet lopen'. Alles komt voorbij zoals bijvoorbeeld vakanties, witgoed, bruingoed, kleding en diensten. Hij sluit de reclame af met een grapje.

In de reclames spreekt hij tegen de kijker maar op de achtergrond spreekt hij tegen een zekere "Marnix" en "Sven" om bevestiging te krijgen op zijn verhaal maar een antwoord krijgt hij niet. De reclames zijn actueel: zo verzoekt hij tijdens de Coronacrisis in Nederland om 1,5 meter afstand te bewaren bij bezoek aan een bedrijf en op internet te kijken of de betreffende winkel wel open is.

Niet iedereen is tevreden met zijn aanprijzingen: hij prees bijvoorbeeld een mobiele telefoon aan waarvan de batterijen brandgevaarlijk bleken en konden ontploffen.[1]

Hij sluit altijd af met het Italiaanse "arrivederci".

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow