Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Martin De Jonghe

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Martin De Jonghe (Kortrijk, 8 februari 1948) is een Vlaams radiopresentator, komiek, tv-producer en programmamaker.

Biografie

Martin De Jonghe werkte van 1977 tot 1998 bij de BRT (nu VRT) als programmamaker. Hij presenteerde het bekroonde radioprogramma Service Telefoon en Golfbreker (een populair Radio 2-programma). Op televisie was hij de man achter het satirische televisieprogramma TV-Touché.

Martin De Jonghe veroorzaakte verbazing in 1980 toen hij de man bleek te zijn achter de mysterieuze radiostem van de typetjes "Vercruusse" en "Boer Boer" in het radioprogramma Klaproosters van Radio 2, waarin hij wekelijks de actualiteit becommentarieerde. Het succes zorgde ervoor dat hij zijn eigen radioshow kreeg, Radio Deprimo (1983-1986).

In 1985 organiseerde hij een inzamelactie voor Ethiopië, waarbij hij 247 miljoen Belgische frank bijeen wist te verzamelen, destijds het grootste bedrag dat ooit bij een Vlaamse media-inzamelactie was verzameld.

Verder was hij regelmatig te gast in het panel van de quiz De Drie Wijzen.

Op de West-Vlaamse regionale zenders WTV en Focus trok hij door de West-Vlaamse gemeenten en gaf hij als "Lucien van achter 't nieuws" zijn kijk op de actualiteit.

Hij bracht ook enkele avondvullende onemanshows. Zijn laatste show is Sex is het moeilijkste dat er is.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bron

  • COENEGRACHT, Mark, Hoe is wie in Vlaanderen?, Uitgeverij Hadewijch-Baarn, 1994, blz. 42.
rel=nofollow