Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Martelaren van Marokko

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Berardus van Carbio, Petrus, Otto, Accursius en Adiutus, ook bekend als de Martelaren van Marokko, (? - Marrakesh, 1220) waren Italiaanse geestelijken.

De groep werd door Franciscus uitgezonden om het evangelie te gaan verkondigen in Noord-Afrika. Ze reisden van Italië naar Aragon en vervolgens naar Coimbra en begonnen hun missie bij de Moren in Sevilla. Hier werden ze echter meteen opgesloten en daarna de stad uitgezet. Hierna reisden ze naar Marrakesh waar Berardus, de enige die Arabisch sprak, op straat predikte. Dit kon een tijdje doorgaan omdat de Moren van mening waren dat de groep gek was, maar toen ze er bleven en openlijk de leer van de Profeet gingen afkeuren werden de drie priesters en twee lekenbroeders Accursius en Adjutus opgepakt, geslagen en uiteindelijk ter dood gebracht namens de sultan. Zo werden ze de eerste martelaren onder de franciscanen. Hun feestdag is op 16 januari.