Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Maria Coopman (zuster Irѐne)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maria Coopman of zuster Irene (Ingelmunster, 5 juli 1909Aba (Zaïre), 27 november 1964) was een Belgische missiezuster die door Congolese rebellen werd vermoord.

Levensloop

Maria Coopman behoorde tot een Ingelmunsters kroostrijk gezin van dertien kinderen. Haar vader, Camille Coopman (1873–1944), was spoorwegbeambte en later zaakvoerder van een vlasbedrijf, in opvolging van een vroeg gestorven schoonbroer. Haar moeder was Idonia Natalia Lecluyse (1875–1947).

Na het lager onderwijs in de meisjesschool van de Meulebekestraat, volgde ze lessen in een huishoudschool.

Op 25 maart 1925, zestien geworden, trad ze in het klooster van de Zusters van Maria in Ingelmunster. Bij het afleggen van haar geloften in 1927 nam ze de naam Irene aan. Vanaf september 1927 studeerde ze voor onderwijzeres aan de normaalschool in Brugge. Vanaf 1928 nam ze de leiding op zich van de wijkschool Heilig Hart.

In september 1945 vertrok ze naar de Congolese missies. In Fataki, hoofdpost van de missiehuizen van de zusters van Maria, werd ze onderwijzeres voor de inheemse kinderen en surveillante in de school voor Europese kinderen.

In 1952 nam ze deel aan de stichting van een nieuwe post in Bunia. (Ze kreeg er koning Boudewijn op bezoek.) In 1958 keerde ze naar Fataki terug. Na de onafhankelijkheid, vertrok ze naar Drodo, in de brousse.

In 1963 werd ze directrice van de inheemse school in Fataki. Vervolgens vertrok ze naar Aba, in vervanging van twee zusters die naar België terugkeerden. Ze kwam hiermee in een streek waar de rebellen, bekend onder de naam Simba's, actief waren.

Eind november 1964 werd Aba het toneel van barbaarse taferelen. De Simba’s dreven de blanken samen, mishandelden en doodden ze. Zuster Irène en haar drie medezusters werden op 27 november 1964 vermoord. Het ging om:

  • zuster Marie-Louise (Maria Dupont), 38 jaar;
  • zuster Marie-Gerarda (Adrienne Verhoye), 57 jaar;
  • zuster Marie-Christiane (Marie-Thérèse Vandorpe), 38 jaar.

Eerbetoon

  • Ingelmunster noemde naar haar in 1975 een Zuster Coopmanstraat.
  • Aan de Sint-Amandskerk werd een gedenksteen ter harer nagedachtenis ingemetseld.

Literatuur

  • Heemkundige Kring, Den Hert, Ingelmunster, nummer 7, 4e jaargang, juni 1983, nr. 1
  • Albert Verscheure, Ingelmunster na de Franse revolutie, Ingelmunster, 2000
  • Het Nieuwsblad, vrijdag 10 oktober 2003, p. 17.

Externe link