Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Marcus Pieter Machiel van der Klooster

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Marcus Pieter Machiel van der Klooster (Brouwershaven, 11 november 1912 - Renesse, 10 december 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rol in verzet

Van der Klooster was landbouwer te Brouwershaven en actief in het verzet. Hij nam deel aan het verzet vanuit zijn gereformeerde geloofsovertuiging.

Hij was betrokken bij de verzetsorganisatie "Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers" (de L.O.) onder leiding van Frits de Zwerver.

Arrestatie en executie

In de nacht van 6 december 1944 werd hij gearresteerd door de Duitsers bij een poging met 16 anderen vanuit het bezette Schouwen-Duiveland met een mosselkotter met Engelse commando's over te steken naar het bevrijde Noord-Beveland.

Op 10 december 1944 werd Van der Klooster met negen andere verzetsstrijders opgehangen te Renesse. Ze worden de Tien van Renesse genoemd.

De ouders van de terechtgestelde M.P.M. van der Klooster moesten hun boerderij verlaten. Er werden drie koeien, een paard en vier boerenwagens en de gehele inspan met de oogst van 1944 in beslag genomen.

In Brouwershaven werd de M.P.M. van der Kloosterstraat naar hem genoemd.

Gert Slings schreef in 2011 een website over het verzetswerk van Jan Verhoeff, waarin tevens aandacht besteed wordt aan de rol van Van der Klooster in het verzet te Schouwen-Duiveland.

Externe link en bron

Zoek op Wikidata

rel=nofollow