Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Marcus Nevianus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marcus Nevianus Gerardimontanus (Marc Neefs of De Neve, Geraardsbergen, 1530 – ca. 1596) was een 16e eeuwse arts, filosoof en burgemeester van Geraardsbergen, later priester in Gent.

In zijn De plantarum viribus poematicum (uitgegeven bij Hiëronymus Wellaeus in Leuven, 1563) beschreef Nevianus in 457 latijnse verzen de kracht der medicinale kruiden, in alfabetische volgorde naar de Griekse namen. Hij bracht hierin geen nieuwe vaststellingen over planten aan het licht, maar slaagde erin de gegevens uit oudere werken aangenaam te presenteren in dichtvorm.

Door een contemporaine hand zijn de Nederlandse namen toegevoegd aan de Griekse en Latijnse plantennamen.

Nevianus schreef ook een Poematicum de curandis morbis.

Werken

Bronnen