Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Marcel Demonceau

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marcel Jules Arthur Demonceau (Luik, 10 december 1914 - Schaarbeek 22 februari 1944) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Na een mislukte poging in mei 1943 Léon Degrelle te vermoorden werd hij enkele maanden later opgepakt na verraad door Robert Verbelen. Demonceau bevond zich op een onderduikadres bij Maurice Andries toen de Duitsers binnenvielen. Er ontstond een vuurgevecht en Demonceau wist als enige te ontsnappen. 12 dagen later werd hij alsnog gearresteerd en opgesloten in het Fort van Breendonk. Na een mislukte ontsnappingspoging werd hij op 22 februari 1944 gefusilleerd op de Nationale Schietbaan.[1][2]

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties