Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Marc Verbelen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marc Verbelen (°1955, zondag 27 februari, 3u30) is een Belgisch beiaardier en componist.

Opleiding

Hij studeerde aan de Muziekacademie van Merksem en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen maar voornamelijk aan het Lemmensinstituut te Leuven, onder andere viool, piano, blokfluit, orgel, bewegingsleer, koorzang, koordirectie, zang, orffinstrumentarium, muziekanalyse, muziekgeschiedenis, fuga, orkestratie, compositie, muziekopvoeding, contrapunt, harmonie en notenleer. Van deze laatste vier behaalde hij ook de einddiploma's.

Loopbaan

Hij heeft een hele loopbaan achter de rug als leraar muzikale opvoeding in middelbare scholen en als leraar AMV, AMC en AMT in het DKO (deeltijds kunstonderwijs). Hij is verantwoordelijk voor zang en orgelbegeleiding in zijn parochiekerk (Onbevlekt Hart van Maria) in Wevelgem, in de volksmond: de Wijnbergkerk.

Werk

Als componist schreef hij liederen, koormuziek, blokfluitkwartetten, werken voor mandoline-orkest (als 11-jarige begon hij aan de Muziekacademie van Merksem met banjo, enkele jaren later werd dat mandoline en mandola), ook nog voor viool - piano - orgel - beiaard en dies meer.

Hij schreef drie symfonieën en één opera (waar hij ook het verhaal bedacht en o.a. de tekst zelf schreef). Ook voor harmonie-orkest zijn er door hem enkele werken geschreven. Wat de beiaard betreft heeft hij altijd wel iets voor het instrument gevoeld. Dit werd nog versterkt door 2 leerkrachten die hij heeft gehad in het Lemmensinstituut: Jos D'hollander (vader van Geert, ook componist) en Jos Lerinckx: twee beiaardiers die ooit verbonden zijn geweest aan de Koninklijke beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Momenteel is het de betrachting de beiaard, ongetwijfeld hèt muziekinstrument van de lage landen, nog meer kenbaar te maken bij zoveel mogelijk mensen door bespelingen, concerten en rondleidingen.