Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Mamadou Dia

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mamadou Dia (Khombole, 18 juli 1910 - Dakar, 25 januari 2009) was de eerste premier van Senegal.

Levensloop

Hij studeerde voor onderwijzer aan de École William Ponty. Dia werd een radicaal socialist, Hij werd in 1948 verkozen tot algemeen raadslid en vervolgens tot senator en volksvertegenwoordiger. Hij werd in 1956 voorzitter van de Senegalese regeringsraad. In januari 1957 richtte hij de Parti de la convention africaine (PCA) op, samen met de gematigde en op Frankrijk georiënteerde Leopold Senghor.

Dia werd regeringsleider van de autonome republiek Senegal in 1958 en voorzitter van de ministerraad na de onafhankelijkheid in september 1960.

In het begin van de jaren 60 brak een machtsstrijd uit tussen Senghor en premier Mamadou Dia. Dia geloofde in een radicaal socialistisch beleid en minimale afhankelijkheid van Frankrijk. Senghor wilde de hechte culturele, economische en financiële banden met Frankrijk juist handhaven om Senegal welvarend te maken. De machtsstrijd werd in het voordeel van Senghor beslist en Dia trad in 1962 af als premier.

Hij werd hetzelfde jaar beschuldigd van een staatsgreep en kwam hierdoor in de gevangenis terecht tot 1974. Dia deed in het begin van de jaren 80 een nieuwe gooi naar het politiek mandaat, maar hij bleek te weinig aanhang te hebben.

Bibliografie

  • Pamela Cox en Richard Kessler. ‘Après Senghor’—A socialist Senegal? African Affairs. Volume 79, Number 316. blz. 327-342
  • F. Diaye, M. Printz, Tine, Visages publics au Sénégal. 10 personnalités politiques parlent, L'Harmattan, 1991, blz. 260 ISBN 2-7384-0567-3
  • Babacar Ndiaye et Waly Ndiaye, Présidents et ministres de la République du Sénégal, Dakar, 2000

Werken

  • Mamadou Dia. Nations Africaines et Solidarité Mondiale, 1961

Externe links

rel=nofollow