Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Makemake

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De omloopbanen in de Kuipergordel van :
* Makemake (2005 FY9) : in "blauw"
* Haumea (2003 EL61) : in "groen"
* Pluto : in "rood"
* Neptunus : in grijs
De Zon : in het midden

(136427) Makemake (uitspr. Ma-ki-ma-ki) is een dwergplaneet van circa 2000 kilometer doorsnede in de Kuipergordel, ontdekt op 31 maart 2005 door het team van Michael Brown. Zijn ontdekking werd bekendgemaakt op 29 juli 2005.

Naamgeving

Makemake's voorlopige aanduiding was 2005 FY9, maar ook paashaas. In juli 2008 is de naam Makemake en de status van dwergplaneet toegekend, het definitieve catalogusnummer 136472 kreeg hij al wat eerder. De naam is afgeleid van de mythologie van de Rapa Nui, de bewoners van Paaseiland. Makemake was daarin de schepper van de mensheid. De dwergplaneet werd namelijk ontdekt op 31 maart 2005, een dag die in dat jaar net voor pasen viel.

Kenmerken

Makemake werd ontdekt met de Spitzer space telescope. De diameter is ongeveer 50% tot 75% van die van Pluto. De grootte is vergelijkbaar met 2003 EL61, maar iets helderder. Het is het grootste object in de Kuipergordel na Eris en Pluto.

Het is het helderste Kuipergordelobject na Pluto met een magnitude van bijna 17. Het is daardoor al zichtbaar met een grote amateurtelescoop. Volgens Brown is het oppervlak als dat van Pluto. [1]

Het object heeft een omlooptijd rond de zon van 308 jaar. De baan is enigszins excentrisch en geïnclineerd.

Analyse van het spectrum van het licht van Makemake laat zien dat het oppervlak grotendeels maar niet geheel uit methaanijs bestaat. De overige bestanddelen zijn mogelijk stikstofijs, koolmonoxideijs en het edelgas argon. (bron: The Astronomical Journal, 133:526Y530, 2007 February)

Externe link

Referenties

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Makemake op Wikimedia Commons

rel=nofollow