Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Majorette (showdans)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Majorette is een combinatie van showdans, excerceren, ballet en twirlen. Twirlen is het draaien met de baton (staf). Een beoefenaar van deze showsport wordt eveneens Majorette genoemd.

Beoefening

Een majorette is een persoon die geüniformeerd meeloopt in een majorettekorps, en die marcheert en danspassen maakt op de maat van de muziek van een begeleidend muziekkorps of een drumband, terwijl met een baton wordt gejongleerd. Een majorette kan ook iemand zijn (m/v) die op moderne muziek een dans met de baton laat zien aan een jury op een concours. De baton bestaat uit de tip (de kleine knop), de bal (de grote knop) en de shaft (het metalen middenstuk). De majorette kan ook andere atributen gebruiken, dan alleen de klassieke baton. Bijvoorbeeld: pompons, lichtbatons, vuurbatons enz.

Het uniform dat wordt gedragen bestaat veelal uit een jurkje of de combinatie van een bovenpakje en minirokje of petticoat, een panty, laarsjes en een hoofddeksel. Bij sommige korpsen bestaat het uniform uit een trainingspakachtige outfit en gymschoenen. Men ziet dat vooral bij zgn. twirlverenigingen, die zich op de grens bevinden van ballet, show en gymnastiek en die overwegend in zalen optreden. Het niveau van twirlers ligt over het algemeen een stuk hoger dan bij de majorettes. Tegenwoordig zijn er veel majorette-verenigingen die zowel op straat lopen, als shows laten zien op eigen gekozen muziek, in hoge sportzalen, waar de meest moeilijke tricks (trucjes) worden gedaan. De majorettes van nu zijn een stuk moderner dan vroeger, en kunnen routines laten zien op allerlei muziek waaronder trance en de meeste populaire dance-nummers. In de 21ste eeuw is het marcheren lang niet meer het belangrijkste; de meiden leren ingewikkelde danspassen aan, die uit allerlei dansstijlen komen.

Majorettes treden op bij shows, manifestaties en optochten. Er worden ook bijzondere wedstrijden voor majorettekorpsen georganiseerd, in hoge sportzalen. Sommige majorettes beginnen al zeer jong, al vanaf de leeftijd dat zij goed kunnen lopen. In de regel zijn zij niet ouder dan 25. Maar de echte top twirlers gaan vaak door tot hun 30ste.

Wereldkampioenschappen en tv

In april 2006 waren in Eindhoven de wereldkampioenschappen Baton Twirling en Majorette. Nederland behaalde daar 8 gouden plakken (en nog vele andere plakken) en eindigde achter de Verenigde Staten als het beste land.

Sommige majorettekorpsen hebben met hun shows nationale of zelfs internationale faam verworven, ook dankzij optredens in televisieshows. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Maranto's (van de mora reclame) en vele andere majorettepelotons.

Bijzondere verschijningsvormen

Bijzondere verschijningen van de majorette zijn:

  • de cheerleader of cheergirl: meisjes die optreden ter aanmoediging van de spelers van sportwedstrijden, een gebruik in de Verenigde Staten dat ook in steeds meer andere landen wordt gezien;
  • het Tanzmariechen: de majorette die in Duitsland optreedt bij carnavalszittingen, en die een uniform draagt dat komt uit de 18e eeuw; in Limburg wordt zij ook dansmarieke genoemd.

Zie ook