Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Macht (kracht)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De macht van iemand of iets, is de kracht die diegene of datgene heeft (bezit) om iets te doen of uit te stralen (bewerkstelligen). Diegene of datgene is dan op een bepaalde manier (intensiteit) machtig in wat ie kan of doet.

Voor de hand liggend, is een paard machtig in zijn 'kracht', maar ook heeft een paard macht aangaande het 'edele gedrag'. De Dalai Lama heeft de macht om anderen tot medemenselijkheid of naastenliefde te brengen / doen inzien. Martin Luther King was krachtig (en dus machtig) in het geven van inzichten betreffend rassendiscriminatie en rassengelijkheid. Veelal zijn het de uitersten onder mensen die een bepaalde macht 'vertegenwoordigen', doordat ze datgeen zeer 'krachtig' kunnen doen (specialist, expert, ervaringsdeskundige, kampioen).

Echter hebben de minder kundigen (bekwamen) ook gewoon een bepaalde macht over hun kunnen. Qua intensiteit of moeite maakt het niet uit hoe bekwaam iemand is, gezien er in alle gevallen 'de beste intentie's' waren, en hoogstwaarschijnlijk de 'volledige inzet'.

Zie ook

  • Macht, andere betekenissen van het woord "macht" (doorverwijzing).

Referentie : Wolters Woordenboek (eigentijds Nederlands), Grote Koenen.