Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Maarten Christenhusz

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Maarten Christenhusz (Enschede, 27 april 1976) is een Nederlands botanicus die is gespecialiseerd in de classificatie van varens en andere vaatplanten.[1]

Levensloop

Van 1995 tot 2002 studeerde hij biologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waarna hij zijn doctoraalstudie vervolgde aan de Universiteit van Turku in Finland. In 2007 promoveerde hij op een proefschrift over de evolutie van de varenfamilies Marattiaceae in de neotropen.[2][3] Vervolgens werkte hij voor een periode in het Natural History Museum in Londen aan enkele plantenfamilies voor de Flora Mesoamericana.[4][5] Daarna werkte hij in de botanische tuin van de Universiteit van Helsinki als curator van tropische planten.[6][7] Momenteel werkt hij in het laboratorium van Kew Gardens bij Londen aan projecten over tulpen, varens en andere vaatplanten.

Onderzoek

Christenhusz is auteur of co-auteur van verschillende taxa van vaatplanten waaronder de families Petenaeaceae, Hemidictyaceae, Diplaziopsidaceae, de geslachten Dracoglossum, Nesolindsaea en Osmolindsaea en een aantal soorten, waaronder Hymenophyllum filmenofilicum, Piper ciliomarginatum, Tetranema michaelfayanum, een tiental soorten in het geslacht Blechnum (Blechnaceae) en een twintigtal in het geslacht Danaea (Marattiaceae), beide geslachten van varens. In 2013 werd een soort uit de familie Moraceae, afkomstig uit Kenia, Dorstenia christenhuszii door M.W. Chase en M.F. Fay naar Christenhusz vernoemd.[8]

Publicaties (selectie)

  • 2001. Herbarium van Petrus Cadé, april 1566: een botanische en historische beschrijving van een papieren kruidenboek uit de 16e eeuw. Uitgeverij Univ. Utrecht, Faculteit Biologie, 44 pp.
  • 2001. Het huidige gebruik van de botanische introducties uit Japan in Europa via de Nederlanden door P. F. B. Von Siebold gedurende de periode 1829-1866. Uitgeverij Univ. Utrecht, 100 pp.
  • 2007. Evolutionary history and taxonomy of Neotropical Marrattioid ferns: studies of an ancient lineage of plants, Turun yliopiston julkaisuja. Sarja A 2, Biologica, geographica, geologica 216. Uitgeverij Turun Yliopisto, 134 pp. ISBN 9789512934232

Externe links

Q9026433 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

  1. º http://nl.blurb.com/ geconsulteerd op 2 november 2013
  2. º www.nederlandse-varenvereniging.nl/ geconsulteerd op 2 november 2011
  3. º Maarten J. M. Christenhusz (2007) "Evolutionary History and Taxonomy of Neotropical Marattioid Ferns: Studies of an Ancient Lineage of Plants" (proefschrift) Link
  4. º www.nhm.ac.uk/ geconsulteerd op 2 november 2011
  5. º www.botanicgardens.ie/ geconsulteerd op 2 november 2013
  6. º www.sttinfo.fi geconsulteerd op 2 november 2013
  7. º www.ebah.com.br geconsulteerd op 2 november 2011
  8. º http://ipni.org/ geconsulteerd op 1 november 2013
rel=nofollow
rel=nofollow