Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lukanka

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lukanka is een Bulgaarse (soms pittige) salami die uniek is voor de Bulgaarse keuken. Het is vergelijkbaar met sujuk, maar vaak sterker van smaak. Lukanka is halfgedroogd, heeft een afgeplatte cilindrische vorm en een bruinrode binnenkant in een huid die normaal is bedekt met een witte schimmel. De mix van kleine stukjes vlees en vet geeft de worst een korrelige structuur.

Traditioneel wordt lukanka salami gemaakt van varkensvlees, kalfsvlees en kruiden (zwarte peper, komijn, zout), tezamen gemalen en gevuld in een omhulsel van gedroogde koedarmen. Na het vullen wordt de cilindrische salami ongeveer 40 tot 50 dagen op een goed geventileerde locatie gedroogd. Tijdens het drogen wordt de worst geperst om zijn typische platte vorm te krijgen.[1] Lukanka wordt meestal fijn gesneden en koud geserveerd als voorgerecht.

De smaakkwaliteiten van de lukanka zijn afhankelijk van de natuurlijke kenmerken van de regio waarin deze wordt geproduceerd en worden gevormd onder invloed van de typische microflora van de lokale geografische omgeving. Er zijn verschillende regio's in Bulgarije die bekend staan om de productie van lukanka. De meeste hiervan bevinden zich in centraal Bulgarije, aan de voet van het Balkan-gebergte, met name de regio's Smyadovo, Panagyurishte en Karlovo . "Karlovska lukanka" is een naam die op lokaal niveau wordt beschermd door het Octrooibureau van de Republiek Bulgarije voor lukanka uit de regio Karlovo. De "Lukanka panagyurska" uit Panagyurishte heeft voor de hele EU een gegarandeerde traditionele specialiteit (TGI) verkregen.[2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • (nl) Meneer Wateetons, Over Charcuterie.
rel=nofollow