Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Luc De Ryck

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Luc De Ryck (11 november 1949) is een Belgische politicus voor CD&V en burgemeester van Temse.

Biografie

Zijn vader, Albert De Ryck, was politiek actief en in de jaren 50 enkele jaren burgemeester van Temse. Luc De Ryck volgde regentaat voor de talen Nederlands, Engels en Duits. Hij studeerde af in 1969 en ging werken als leraar in Lebbeke, aan het Heilige Maagdcollege in Dendermonde en in het avondonderwijs in Temse. Ondertussen was hij ook actief als journalist voor regionale kranten.

De Ryck ging net als zijn vader in de gemeentepolitiek en in 1977 werd hij lokaal voorzitter van de CVP-jongeren. In 1982 stond hij een eerste keer op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Ryck raakte verkozen en werd in 1983 schepen onder burgemeester Désiré Van Riet. Hij stopte halverwege de jaren 80 als leraar en in 1986 werd hij kabinetsmedewerker bij Miet Smet.[1]

Hij bleef schepen tot 1992. Naar een interne afsprak binnen de partij volgde hij in 1993 Van Riet op als burgemeester.[2] De Ryck won de volgende verkiezingen en bleef telkens burgemeester. Hij bleef tot 1999 actief als kabinetsmedewerker.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

Voorganger:
Désiré Van Riet
Burgemeester van Temse
1992-...
Opvolger:
...