Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lize Marke

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Lize Marke (geboren als Liliane Couck, Denderleeuw, 1 december 1936), is een Belgische zangeres die haar land vertegenwoordigde tijdens het Eurovisiesongfestival 1965.

Levensloop

Lize Marke begon met zingen in 1962, en nam reeds een jaar later deel aan de Belgische preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Ze nam deel met twee nummers: Luister naar de wind en Saksisch porselein. Beide nummers haalden de finale, en werden respectievelijk tweede en vierde.

In 1965 mocht ze alle zes de nummers in de preselectie zingen. Uiteindelijk koos de jury voor Als het weer lente is. Hiermee mocht ze naar het tiende Eurovisiesongfestival, op 20 maart in Napels, Italië. Hier deed Lize het allesbehalve goed: ze werd gedeeld dertiende en laatste (met Duitsland, Finland en Spanje), en behaalde geen enkel punt. Het was de tweede keer dat België zonder punten naar huis ging, Fud Leclerc overkwam hetzelfde in 1962. Lize was wel de eerste vrouw die België vertegenwoordigde sinds het eerste festival, in 1956, toen Mony Marc de Belgische kleuren verdedigde.

Discografie