Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Live-uitzending

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Live broadcasting.jpg
Satellietwagens die worden gebruikt om camerabeelden rechtstreeks door te geven. Foto genomen tijdens live-uitzending van de begrafenis van Prins Bernhard in Delft (2004)

Een rechtstreekse uitzending of live-uitzending is een uitzending op radio, televisie, internet, in een bioscoop[1], of op een (permanent of tijdelijk opgesteld) scherm buiten[2], die rechtstreeks een voorstelling, een presentatie of een verslag van een op hetzelfde moment plaatsvindende gebeurtenis doorgeeft. Bij internet, waar geen sprake is van de klassieke betekenis van uitzenden door de ether, spreekt men veelal van live streaming en een livestream.

In een televisieprogramma wordt vaak het woord LIVE in de hoek getoond. Nadeel daarvan is dat de uitzending, bijvoorbeeld door mensen thuis of door een ander televisiestation, kan worden opgenomen om later te vertonen, waarbij het woordje LIVE niet verdwijnt. Ook om andere reden is dat woordje niet altijd betrouwbaar: wordt een programma live uit de studio gepresenteerd, dan wordt er soms afgewisseld met eerder opgenomen interviews, waarbij ten onrechte het woord LIVE blijft staan.

Als een programma live wordt uitgezonden, zijn de kijkers of luisteraars direct op de hoogte van een actuele gebeurtenis. Voor een studioprogramma (een journaal bijvoorbeeld) betekent dat dat men direct kan reageren op de actualiteit. Bij discussieprogramma's vindt men het vaak een voordeel dat de spanning groter is dan wanneer het programma eerst zou worden gemonteerd; alle gesproken woorden gaan immers rechtstreeks de ether in. Een nadeel is dat er dingen mis kunnen gaan: de spreker verspreekt zich of er wordt de verkeerde muziek gespeeld. In een journaaluitzending zijn dergelijke missers geen zeldzaamheid.

Semi-live

Sommige praatprogramma's kiezen niettemin voor een semi-live-uitzending: dat wil zeggen dat er enkele uren zitten tussen opname en uitzending, waardoor missers of saaie momenten kunnen worden weggeknipt. Een interview in een andere taal wordt bij voorkeur eerder opgenomen, zodat het kan worden ondertiteld.

Bijna live

De Nederlandse televisie heeft onlangs de vaardigheid ontwikkeld om Engels gesproken teksten in een minimaal tijdsbestek te vertalen. Een toespraak van een Amerikaanse president kan bijna live, met een vertraging van minder dan een minuut, ondertiteld worden uitgezonden.

In de Verenigde Staten klonk ook een pleidooi voor "bijna-live-uitzendingen", toen bij de Super Bowl in 2004 Janet Jackson haar borst had laten ontbloten, wat volgens de Amerikaanse normen een ernstige faux pas is. Met een vertraging van een minuut zou, meende men, een alerte regisseur in staat moeten zijn zo'n scabreus moment uit de uitzending te houden. Dat gebeurde bij de Super Bowl in februari 2006: de uitzending werd met vijf seconden vertraging uitgezonden waardoor tijdens het optreden van de Rolling Stones de woorden "You make a dead man come" (uit het liedje Start Me Up) onhoorbaar gemaakt konden worden.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow