Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lissnuitkever

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De lissnuitkever oftewel lissenboorder oftewel Mononychus punctum-album is een kever die behoort tot de familie snuitkevers (Curculionidae).

Beschrijving

De kever heeft een zeer gedrongen, bijna rond lichaam met omlaag gebogen kop en een opvallend lange snuit. De lengte is ongeveer 4 tot 5 millimeter. De kleur is donkerbruin tot zwart, de onderzijde en poten zijn lichter door een fijne, fluweelachtige beharing. De tasters zitten op het midden van de snuit, de poten hebben stevige klauwtjes. Kenmerkend is het lichtere tot witte, duidelijk zichtbare vlekje aan de voorzijde van de dekschilden tegen het borststuk, hieraan is ook de soortnaam te danken; punctum betekent punt en album betekent wit.

Algemeen

De lissnuitkever leeft van plantensappen van verschillende soorten Iris, waaronder de gele lis (Iris pseudacorus), en zuigt deze op middels de lange snuit. Voornamelijk aan de bloemen en bladeren worden sappen onttrokken. De larve leeft van de zaden van de iris. Ondanks hun geringe lengte kunnen de snuitkevers zo massaal voorkomen dat een plant volledig ten gronde kan worden gericht.
In grote delen van Europa is de lissnuitkever vrij algemeen, ook in Nederland en België.