Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Linz

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dp.jpg Zie Linz (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Linz.

Sjabloon:Infobox plaats in Oostenrijk Linz is een statutaire stad in Oostenrijk, gelegen aan de rivier de Donau en met 200.839 inwoners (2016) na Wenen en Graz, de derde stad van het land. Het is de hoofdstad van de deelstaat Opper-Oostenrijk en een belangrijke industriestad. Het is ook de stad van de wiskundige Johannes Kepler en de componist Anton Bruckner, die er allebei werkten. De universiteit van Linz is naar Kepler genoemd en het conservatorium naar Bruckner. In 2009 was Linz een van de beide culturele hoofdsteden van Europa, naast Vilnius.

Geschiedenis

De stad werd gesticht door de Romeinen, die het Lentia noemden.

Linz was binnen het Heilige Roomse Rijk een lokale regeringsstad en een belangrijke handelspost. Onder de Habsburgse keizer Frederik III was het korte tijd de belangrijkste stad van het imperium. Het verloor zijn status nochtans na diens dood in 1493.

De wiskundige Johannes Kepler werkte tussen 1612 en 1626 in Linz. Hij ontdekte er begin 1618 zijn derde wet van planeetbewegingen.

Tweede Wereldoorlog

De stad Linz lijkt een sleutelpositie in te nemen voor en na de Tweede Wereldoorlog. Dichtbij Linz, in de stad Leonding, werden de ouders van Adolf Hitler begraven. Hitler zelf bezocht het Fadingergymnasium in Linz. In Mein Kampf schreef hij over een Joodse jongen die hij op school had leren kennen. Volgens sommige theorieën was dit de filosoof Ludwig Wittgenstein. Hitler vertrok alvorens zijn school af te maken, en ging in plaats daarvan naar een school in Steyr (Opper-Oostenrijk). Op het balkon van het stadhuis van Linz proclameerde Hitler het Grootduitse Rijk, in de periode van de zogenaamde Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland. Niet alleen Hitler, maar ook Adolf Eichmann, de architect van de Jodenvervolging, groeide op in Linz. Eichmanns vader woonde er nog na de oorlog. Simon Wiesenthal, die later Eichmann zou opsporen, had er na de oorlog zijn eerste kantoor. Zo ontstond de bijzondere situatie dat Wiesenthal uitkeek op het huis waar Hitler opgroeide en dat hij slechts enkele huizen bij het ouderlijk huis van Eichmann vandaan kantoor hield.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Linz belangrijk voor de productie van chemische producten en staal voor de nazi-oorlogsmachine. Veel van deze fabrieken waren ontmanteld in het kort tevoren verworven Tsjecho-Slowakije en werden hier opnieuw samengebracht. Het kamp Mauthausen-Gusen, het laatste nazi-concentratiekamp waar ook Wiesenthal gevangen zat, stond dichtbij Linz. Hitler had uitgebreide architectonische plannen met Linz, waaronder een kunstmuseum maar alleen de Nibelungenbrug over de Donau is hiervan gerealiseerd.

Economie

Linz is tegenwoordig nog steeds een industriestad. Voestalpine, vroeger een grote staalfabriek (die als Hermann Göring Werke tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgericht en beroemd werd vanwege de procedure van LD (Linz-Donawitz) voor de productie van staal) en Chemie Linz maakten Linz een van belangrijkste economische centra van Oostenrijk. De stad heeft ook belangrijke tabaksindustrie.

Vervoer

Stadsvervoerbedrijf Linz Linien exploiteert drie tramlijnen, vier trolleybuslijnen en meerdere stadsbuslijnen.

Partnersteden

Sport

LASK Linz is de professionele voetbalclub van Linz en speelt haar wedstrijden in het Linzer Stadion Gugl. De club werd in 1965 Oostenrijks landskampioen.

In 2010 was Linz een van de vijf speelsteden tijdens het EK handbal (mannen).

Geboren

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Sjabloon:Navigatie bestuurlijke indeling OostenrijkLinz op Wikivoyage Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Linz op Wikimedia Commons

Edge-firefox.png 48°18′11″N, 14°17′26″E