Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Links rijden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links- en rechts rijden op de wereld :
*Rechts :
**Rood - rechts rijden.
**Licht rood - rechts rijden, in het verleden links.
**Paars - rechts rijden, in het verleden verschillende regels naast elkaaar.
*Links :
**Blauw - links rijden.
**Licht blauw - links rijden, in het verleden rechts.

In ongeveer driekwart van de landen in de wereld rijdt men aan de rechterkant van de weg. Er is echter een groot aantal landen waar men aan de linkerkant van de weg rijdt. Zo rijdt men rechts in Aruba, België, Congo-Kinshasa, Nederland en de Nederlandse Antillen, maar links in Suriname, Indonesië, Namibië en Zuid-Afrika. Landen waar links wordt gereden zijn vaak vroegere koloniën van Groot-Brittannië.

Geschiedenis

Enkele eeuwen geleden reed men in veel meer landen links omdat men toen nog te paard ging en de meeste mensen zwaarden droegen. Men vocht toen meestal met de rechterhand, zoals nu de meeste mensen met rechts schrijven. Om een slag af te kunnen weren of toe te kunnen brengen was het dus makkelijker om aan de linkerkant te rijden, zodat potentiële aanvallers aan de kant van het zwaard moeten naderen.

Toen karren met meerdere paarden naast elkaar gebruikt werden was het echter prettiger om rechts te rijden. De vaak rechtshandige bestuurder zat met zijn zweep graag links op de bok zodat hij de paarden aan de kant had van zijn (rechter)hand waarmee hij de zweep vasthield. Logischerwijs verkoos hij dus tegenliggers rechts voorbij te rijden zodat hij beter afstand kon houden in het voorbijgaan. In Frankrijk reed men uiteindelijk rechts dankzij Napoleon, deze praktijk heeft Napoleon in veel andere Europese landen ingevoerd. Omdat het wisselen van rijrichting aan de grens lastig is, zijn in de loop der tijd steeds meer landen omgeschakeld naar rechts rijden. In Japan rijdt men links omdat de Samurais hun zwaard links dragen (ze zijn dus rechtshandig), en het aanraken van een Samuraizwaard gold als een zwaar vergrijp. Door links langs een Samurai te lopen (als je elkaar tegemoet komt) loop je langs zijn rechterkant en is er dus weinig kans zijn zwaard te raken. Ook hier geldt echter weer dat het voor de drager van het zwaard makkelijker is om een slag af te weren of toe te brengen door links aan te houden.

In Zweden werd tot 1967 aan de linkerkant van de weg gereden. Omdat in de buurlanden rechts werd gereden besloot het Zweedse parlement om in Zweden ook rechtsverkeer in te voeren. Dit gebeurde op 3 september 1967, de dag die bekend staat als Dagen H. Een jaar later (1968) volgde IJsland. Op 2 april 1972 gebeurde hetzelfde in Nigeria en op 4 augustus 1974 in Ghana. Begin september 2009 veranderde in Samoa de verplichte rijrichting van rechts naar links, dit om de invoer van auto's uit naburige landen (Australië, Nieuw-Zeeland) vergemakkelijken.

Spoorwegen

In enkele landen rijden de treinen links, terwijl het wegverkeer rechts rijdt. Dit is onder andere het geval in België, Frankrijk (uitgezonderd de Elzas), Italië en Zwitserland. De reden waarom treinen links rijden in deze landen is vermoedelijk het feit dat de trein oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk stamt, waar het wegverkeer al links reed. In Zweden kan de verklaring worden gevonden in het feit dat het autoverkeer tot 1967 ook links reed en er voor het treinverkeer geen reden was om de rijrichting te wijzigen.

Het maakt voor treinen niet veel uit of er links of rechts wordt gereden (de trein volgt de rails en de machinist kan zich niet vergissen) en daarom is er zelden een reden om hier iets aan te veranderen.

Landen en gebieden waar men links rijdt

Zie ook

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Right- and left-hand traffic op Wikimedia Commons