Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Linde Merckpoel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Linde Merckpoel (Hamme, 17 oktober 1984) is een radiopresentatrice bij de Vlaamse radiozender Studio Brussel.

Biografie

Linde Merckpoel studeerde aan het Herman Teirlinck Instituut te Antwerpen. In 2006 won ze als laatstejaarsstudente de Radio 747-Publieksprijs die wordt uitgereikt bij de RVU Radioprijs met haar reportage "Gele laarzen".[1]

Merckpoel had circa 10 jaar een relatie met presentator Gilles De Coster.[2][3]

Carrière

Radio

Haar carrière bij de VRT-radio begon in juli 2007 bij de VRT-nieuwsdienst als nieuwslezer bij Studio Brussel en Radio Donna. Vanaf september 2008 werd ze actief bij Studio Brussel als radiopresentator.[4]

Bij Music for Life zamelde ze in december 2008 geld in door samen met Sam De Bruyn met een opgemaakt bed te liften van het Zweedse glazen huis in Malmö naar het glazen huis in Gent. In december 2009 toerde ze samen met Tomas De Soete in een klein glazen huisje rond voor de volgende editie van deze actie. In december 2010 verkocht Merckpoel sjaals voor Music for Life.

In de sportzomer van 2012 presenteerde ze samen met Stijn Vlaeminck elke weekdag tussen 12 en 13 uur Studio Sport bij Studio Brussel. Het sportprogramma volgde De middag draait door op, het toenmalige muziekprogramma van Lisa Smolders. Na de zomer, vanaf 3 september 2012 was ze te horen als medepresentator van Sam De Bruyn in zijn vooravondprogramma Zet 'm Op Sam. Enkele dagen later, op 7 september, ging haar eigen programma op Studio Brussel van start: Café De Linde, dat elke vrijdagavond de overgang naar de weekendprogrammatie maakte.

In het najaar van 2013 had Linde Merckpoel haar eigen laatavondprogramma op Studio Brussel: Linde Late Night. Het programma was te horen tussen 22u en 24u. In december was ze een van de drie presentatoren van Music For Life 2013. Vanaf 6 januari 2014 presenteert ze Linde Live, het vooravondblok van de zender elke werkdag van 16u tot 18u. Joris Lenaerts is haar sidekick.[5]

Tijdens het radioseizoen 2015-2016 presenteerde ze op Studio Brussel het programma At Your Service.[6]

Vanaf het radioseizoen 2016-2017 presenteert ze elke werkdag Linde Staat Op, het ochtendblok van 6 tot 9u.

Televisie

Ze deed mee in het zevende seizoen van de televisiequiz De Slimste Mens ter Wereld op de VRT-televisiezender Eén. Ze deed opnieuw mee in het vijftiende seizoen in 2017. Met 4 deelnames (en 3 overwinningen) op haar naam mocht Linde terugkeren in de finaleweken, waar ze in de eerste aflevering verloor.

Haar televisiedebuut volgde in 2014, als een van de reporters in het reality- en reisprogramma Manneken Pis.

Trivia

  • Samen met rapduo Safi & Spreej heeft ze onder het pseudoniem Vuurtoren een eerste single uitgebracht met als titel ‘Appels van Oranje’. Het nummer bevat een sample van Arme Joe, een nummer van Will Tura.
  • In 2017 deed Merckpoel mee aan De Slimste Mens ter Wereld. Haar deelname stopte bij de eerste aflevering van de finaleweken.
  • Linde begon op 25 augustus 2017 een wekelijkse vlog, Linde Vlogt, waarvan elke zaterdag een nieuwe aflevering verschijnt.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties