Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lijst van theologen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze lijst bevat een opsomming van personen die theologisch hun sporen hebben getrokken in de geschiedenis van de christelijke kerk; het hoeft hierbij niet noodzakelijkerwijs in alle gevallen om theologen te gaan, ook anderen kunnen hun inbreng hebben geleverd (bijv. bepaalde filosofen of niet-theologisch geschoolde christenen). Niet alleen diegenen die positief hebben bijgedragen aan allerlei theologische ontwikkelingen worden genoemd, ook diegenen die van negatieve invloed zijn geweest staan vermeld. De min of meer gebruikelijke periodisering wordt gehanteerd waarbij moet worden beseft dat de grenzen tussen de verschillende periodes niet scherp kunnen worden afgebakend en daarom ten dele een zekere overlap vertonen.

Er zijn vier indelingen gemaakt, de eerste betreft de tijd van de christelijke kerk in haar beginstadium die zo tegen de tijd van keizer Karel de Grote overgaat in die van de middeleeuwse theologie die op haar beurt tegen het jaar 1500 wordt opgevolgd door de protestantse Reformatie en het christelijk Humanisme met als tegenreactie de rooms-katholieke Contrareformatie. Tot slot begint in de loop van de 18e eeuw de tijd van de huidige theologie.

Vroege kerk (100-750)

Middeleeuwen (750-1500)

(Contra-)Reformatie en Humanisme (1500-1750)

Reformatie

Contrareformatie

Humanisme

De nieuwe tijd (1750-heden) (gerangschikt op jaar)

Huidige theologen of nader in te delen theologen (alfabetisch)