Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lijst van Hindoestaanse raga's

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sri Raga recital gewijd aan Krishna-Radha, 19e-eeuwse afbeelding.
Waterverf en goud op papier

Deze Lijst van Hindoestaanse raga's bevat een opsomming van de meeste Hindoestaanse raga's.

Uitleg

In de hedendaagse muziekpraktijk zijn raga's niet geheel systematisch geclassificeerd. Sommige raga's worden gegroepeerd vanwege gedeeltelijk gezamenlijk toonmateriaal (via bijvoorbeeld een indeling in thats), andere systemen baseren zich op 'sfeer' of 'familie' (met mannelijke, vrouwelijke varianten en zelfs zonen en dochters en neven en nichten). Raga's kunnen een gemeenschappelijk deel aan materiaal of karakteristiek melodische motieven hebben. Om daaraan te refereren gebruiken musici vaak de term ang (=deel). Bekende voorbeelden zijn de Kanada ang (waarin bijvoorbeeld de verlaagde 3e, de 2e en de 4e toon van een toonladder als muzikaal motief overeenkomen), de Malhar ang, met weer andere overeenkomsten, de Bhairav ang en de Todi ang. De Bilaval, Kalyan en Sarang angs zijn moeilijker te definiëren.

Schrijfwijze

Probleem is ook de spelling: zo schrijft men bijvoorbeeld zowel Dhanashri als Dhanashree en de 'u' wordt soms oo als in Bhupali/Bhoopali. In deze lijst wordt de schrijfwijze shree als shri aangehouden, en oo wordt u

Lijst

Voor een gedetailleerde beschrijving in het Engels van de hieronder genoemde raga's: zie externe link.


  A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z  

A

B

C

D

E

G

H

J

K

L

M

N

P

R

S

T

V

Y

Z

Zie ook

Externe links