Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lieven Van Gils

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Lieven Van Gils (Hoogstraten, 24 februari 1964) is een Belgisch presentator en sportjournalist voor zenders van de Vlaamse openbare omroep VRT.

Biografie

Lieven Van Gils werd geboren op 24 februari 1964 in Hoogstraten in een gezin waarin zowel de vader als de moeder in het onderwijs stonden. Hij heeft nog een jongere broer en zus.

Hij heeft Germaanse Talen gestudeerd aan de KU Leuven. Nadien gaf hij een tijdje les aan het Klein Seminarie in Hoogstraten, waar hij zelf school liep. In 1987 slaagde hij voor het examen van regisseur-omroeper bij de toenmalige BRT. Hij ging aan de slag bij de Wereldomroep (radio).

Sportjournalistiek

Tijdens zijn legerdienst behield hij zijn vrije uren om te gaan werken op de sportredactie van de radio, bij coryfee Jan Wauters. In 1990 stapte hij over naar Studio Brussel, waar hij tien jaar bleef.

Toen België en Nederland samen het Europees kampioenschap voetbal 2000 organiseerden, werd hij door de VRT gevraagd om het commentaar te verzorgen bij enkele wedstrijden. Vlak daarna ging hij in vaste dienst werken voor de VRT-sportredactie.

Hij presenteerde in 2002 ook het sportprogramma 'Editie laat: Over de lijn'. Van 2005 tot en met 2015 nam hij elke jaar de interviews af van wielrenners en ploegleiders vanuit één van de tourhotels tijdens de Ronde van Frankrijk in de talkshow van Karl Vannieuwkerke, Tour ..., Vive le vélo (later gewoon Vive le vélo), dat te zien is op Eén. Overdag verzorgde hij samen met Michel Wuyts en José De Cauwer de live-verslaggeving van de ritten. Hij bracht ook verslag uit van de wielerwedstrijd in Het Journaal. Vanwege zijn werk voor Van Gils & gasten besloot hij om de Tourverslaggeving vanaf 2016 te laten vallen.[1] Voor Radio 2 presenteert hij dat jaar wel tijdens het Europees voetbalkampioenschap het programma De EK-watchers.[2]

Ander tv-werk

Later was Lieven Van Gils te zien aan de zijde van Phara de Aguirre in de Canvastalkshow Phara. Sinds 2010 presenteert hij de laatavondtalkshow Reyers laat, aanvankelijk samen met ex-sport-collega Dirk Abrams, maar na diens gezondheidscrisis alleen, later alternerend met Kathleen Cools tot het programma werd stopgezet in mei 2015.

Daarnaast spreekt hij soms commentaarstem in voor het Ketnet-jeugdjournaal Karrewiet.

Hij speelde ook de gastrol Fredje in drie afleveringen van het slotseizoen van sitcom F.C. De Kampioenen: Ronaldinho en Julia, Kop van jut en (zonder credit) De mooiste dag.

In 2013 kreeg Van Gils de Vlaamse Televisie Ster 2012 voor beste presentator.

Na het stopzetten van Reyers laat presenteert Van Gils vanaf najaar 2015 een talkshow op Eén: Van Gils & Gasten.[3][4]

Privé

Lieven Van Gils is gehuwd en heeft twee kinderen. Hij woont in Keerbergen.

Referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Lieven Van Gils past voor Ronde. Showbizzsite (30 maart 2016) Geraadpleegd op 30 maart 2016
  2. º Lieven Van Gils proeft de voetbalsfeer op Radio 2. deredactie.be (21 mei 2016) Geraadpleegd op 22 mei 2016
  3. º Lieven Van Gils krijgt dagelijkse talkshow op Eén. Knack (12 maart 2015) Geraadpleegd op 12 maart 2015
  4. º Twaalf nieuwe titels én een andere huisstijl voor Eén. De Standaard (15 augustus 2015) Geraadpleegd op 16 augustus 2015