Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leon Verdonschot

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Leon Verdonschot (Geleen, 4 december 1973) is een Nederlandse journalist, presentator, schrijver, radiomaker, regisseur en columnist.

Leon Verdonschot schrijft onder meer voor de bladen Nieuwe Revu en De Groene Amsterdammer. Verder presenteerde hij op Kink FM elf jaar lang wekelijks het interviewprogramma Oeverloos. Hij is columnist voor Nieuwe Revu en programmamaker voor de Limburgse televisiezender L1 en de VPRO.

Carrière

In januari 2005 kende het Nationaal Pop Instituut Verdonschot de Pop Pers Prijs toe, vooral vanwege zijn verhalenbundel Hart tegen Hart. Samen met rockzanger Denvis trad hij in 2005 en 2006 veelvuldig op. Het duo stond onder meer op het Bevrijdingsfestival in Zwolle en op Lowlands, evenals twee seizoenen - in 2006 uitgegroeid tot een trio met dichter Daniël Dee - op het theaterfestival De Parade.

Verdonschot presenteerde in 2006 De nationale wetenschapsquiz bij de VPRO en interviewde Iggy Pop in VPRO's Wereldgasten. Ook was hij vaste gast in het BNN-programma Spuiten en slikken.

Tijdens de zomer van 2007 was Verdonschot een van de presentatoren van het VARA-programma Wat heet!, een actualiteitenprogramma van de makers van De wereld draait door. Het programma werd elke dag live vanuit Artis uitgezonden. Verdonschot maakt zijn debuut op dinsdag 15 mei 2007. In juni 2007 stond hij vijf dagen op de Parade in Utrecht met de theatervoorstelling Leons, een samenwerking met theatermaker Leon Giesen, waarin de twee een ode brengen aan hun helden. In juli 2007 presenteerde Verdonschot samen met Isolde Hallensleben het zomerprogramma Wat nu!?, een discussieprogramma met als gasten onder anderen Joost Eerdmans, Manon Uphoff, Susan Smit, Boris van der Ham en Mei Li Vos.

In oktober 2007 presenteerde hij de verkiezing van het nieuwe Nederlandse volkslied, een samenwerking tussen de VPRO en Endemol, in het kader van de 'Week van de Democratie'. Vanaf die maand was hij ook vaste gast in het nieuwe BNN-radioprogramma Today, gepresenteerd door Willemijn Veenhoven. Vanaf november presenteerde Verdonschot samen met Denvis opnieuw De nationale wetenschapsquiz bij de VPRO.

In februari 2008 verscheen het boek Pushing the Limits: het leven van Keith Bakker. Op 12 maart 2008 verscheen het boek De beste muziekverhalen van 1945 tot nu, een ruim 1000 pagina's dikke bloemlezing van onder meer interviews, reportages, recensies en verhalen, geschreven door verschillende popjournalisten, schrijvers en popartiesten. Verdonschot is de samensteller, inleider en medeauteur van deze bundel.

Vanaf 20 april 2008 was hij op L1 te zien als presentator van het muziekprogramma Pinkpop Café, met Jan Smeets als zijn sidekick. In het najaar presenteerde hij op dezelfde zender een tweede serie van zijn interviewprogramma Kamer 305. In oktober presenteerde hij bij de VPRO de televisieregistratie van het 50 Jaar Nederpopconcert. Twee weken later was Verdonschot samen met Jan Leyers presentator van Iets met boeken, een programma over boeken, een samenwerking tussen de VPRO en het Vlaamse Canvas. Hij was datzelfde najaar opnieuw de presentator van De nationale wetenschapsquiz. In november en december trok hij langs Nederlandse podia met het programma Et Voilà, een bonte avond met verder onder meer cartoonist Gummbah, popjournalist/auteur Menno Pot en Denvis.

In augustus 2009 verscheen zijn op het leven van die laatste gebaseerde debuutroman, Denvis, een rockroman. In het najaar was hij opnieuw te zien als presentator van Iets met boeken en van het popprogramma Terug naar Lowlands.

In december 2009 werd hij samen met actrice Inge Schrama uitgekozen tot 'Meest Sexy Vegetariër' van Nederland. In het voorjaar van 2010 was hij regelmatig te zien als spreker in het televisieprogramma Gehaktdag. In de zomer van 2010 keerde hij terug als presentator bij L1, nu van het programma Liof Yeah!, waarin aspirant-ondernemers voor een jury met onder meer Willem Vermeend en Jan Kees de Jager hun plannen moesten presenteren.

In het najaar van 2010 begon hij aan twee uitgebreide theatertournees, Ook voor vrouwen samen met Nico Dijkshoorn, Denvis en The Hank Five, en Koper, de jubileumtournee van Rowwen Hèze. In dezelfde periode presenteerde hij op de landelijke televisie het programma Llinkpop, het afscheidsprogramma van omroep LLiNK, van de Nacht van de Nederpop bij de VPRO, en opnieuw van Terug naar Lowlands. In januari 2011 keerde hij terug als presentator van het VPRO-programma Wintergasten, deze keer met als gast Anohni, leadzangeres van de voormalige band Antony and the Johnsons.

Ook in het seizoen 2011/2012 ging Verdonschot door met Ook voor vrouwen, Koper enTerug naar Lowlands (ditmaal met Howard Komproe, Sharon den Adel en Tom Barman als gasten). In oktober 2011 fungeerde hij als gasthoofdredacteur van het eerste nummer van Vega, een glossy over vegetarisme. Later werd hij samen met Marie-Nanette Schaepman hoofdredacteur van "PARK", een journalistieke glossy die in vijf nummers zou verschijnen.

In 2012 keerde hij terug op televisie op L1 als presentator van de documentaireserie Limburg.Doc. Voor de VPRO presenteerde hij in de zomer van dat jaar de thema-avond Ons Geheugen. Ook was hij onderwerp van onderzoek in het NTR-programma Pavlov en presenteerde hij voor de VPRO opnieuw het programma Terug naar Lowlands met Peter Buwalda, Kyteman en Dave von Raven van The Kik.

In januari 2013 was hij een van deelnemende BN'ers bij BNN's Nationale IQ-test. Hij wordt tweede, net na regisseur Eddy Terstall. Later werd hij de vaste columnist in het RTL 7-programma Talking Bout My Generation, gepresenteerd door Harry de Winter. In december 2013 was de première van Verdonschots debuut als regisseur van een documentaire over de punkband De Heideroosjes: Mooi Geweest - een leven na De Heideroosjes. In 2014 werd de film geselecteerd voor het Nederlands Film Festival in Utrecht, en genomineerd voor beste debuut. In januari van 2014 maakte Verdonschot samen met Erik van Bruggen en Art Rooijakkers de documentaire High Hopes In South Africa, over de allereerste concerten van Bruce Springsteen in Zuid-Afrika. In januari 2015 verscheen zijn roman Alles Van Elkaar. Een maand later ging zijn derde documentaire in premiere, Lijfspreuk, een film over tatoeages. Hij stelde dat jaar ook een boek samen met odes aan Bruce Springsteen, waar onder meer Frans Timmermans, Art Rooijakkers en Kluun aan meewerkten, en dat in een uitverkocht Paradiso werd gepresenteerd, waar onder meer Marco Roelofs, Frans Pollux en Mart Smeets optraden en voordroegen. In april 2017 verscheen VOS, Verdonschots biografie van Luc De Vos, de in 2014 overleden zanger van de Vlaamse rockband Gorki. In december van datzelfde jaar verscheen RICO, Verdonschots biografie van wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven. Dat boek kwam op 1 in de Bestseller Top 60. In februari 2018 werd Verdonschot met zijn werk over Luc De Vos genomineerd voor zowel de Jip Golsteijn Journalistiekprijs als de Cutting Edge Awards.

Bibliografie

  • De Heideroosjes, een Teringtyfustakkeband (met Guuz Hoogaerts) (1999)
  • Volumia! De weg naar succes (2000)
  • Hart tegen Hart - rock 'n rollontmoetingen (2005)
  • Pushing the Limits: het leven van Keith Bakker (2008)
  • De beste muziekverhalen van 1945 tot nu (2008, samensteller en inleider)
  • Denvis, een rockroman (2009)
  • Alles van elkaar (2015)
  • Bruce en ik (2016, samensteller en inleider)
  • VOS. Het leven van Luc De Vos (2017)
  • RICO (2017)

Filmografie

  • Mooi Geweest - een leven na De Heideroosjes (2014)
  • High Hopes in South Africa (2014)
  • Lijfspreuk (2015)
  • Het Schoonmakersparlement (2018)

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow