Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Leo de Jong (1931)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leendert (Leo) de Jong (Rotterdam, 6 augustus 1931 - Axel 30 augustus 2019) is een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en graficus, die woont en werkt in Rotterdam en schildert in een abstract figuratieve stijl.

De Jong, die opgroeide in Rotterdam, was door zijn ouders voorbestemd om bankier te worden. Hij begon als autodidact rond 1946 met tekenen en schilderen. In 1955 verbleef hij een half jaar op Corsica in een pension met allerlei artiesten, waarna hij definitief voor de kunst koos. Terug in Rotterdam volgde hij van 1959 tot 1961 lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten en tevens schilderles aan de Vrije Academie in Den Haag.

Na de academie vestigde hij zich als beeldend kunstenaar in Rotterdam in de wijk Kralingen. In eerste instantie onderhield hij zich met allerlei bijbaantjes. Vanaf 1966 kwam hij onder de Beeldende Kunstenaars Regeling. In 1996 verhuisde hij met huis en atelier naar het Kleiwegkwartier en in 2005 vertrok hij naar Zeeland (provincie). In 2007 was hij weer terug in het Kleiwegkwartier.[1]

De Jong heeft geëxposeerd in Rotterdam en in onder andere Amsterdam, Den Haag en Enschede[2]. Zijn werk is in het bezit van particulieren en bedrijven, nationaal en internationaal, onder andere bij het Beurs World Trade Center Rotterdam.

Publicaties

  • 1984. Leo de Jong, uitg. Galerie De Sluis, Leidschendam. Tentoonstellingscatalogus van 12 pagina's.
  • 1992. Leo de Jong met tekstbijdragen van Aad Berkhout e.a.; fotografie Jan Snoek, Marijn de Jong, uitg. Molsen, Rotterdam, ISBN 90-9005209-7

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Kunstschilder Leo de Jong terug na avontuur in Zeeland. Algemeen Dagblad, 18 mei 2007.
  2. º Voor een overzicht van zijn exposities, zie Leo de Jong (1931) op Galleries.nl