Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leo Fijen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leo Fijen (Halfweg, 5 augustus 1955) is een Nederlands historicus en journalist. Hij is sinds 1 januari 2009 hoofd van de omroep RKK. Daarnaast is hij presentator van het RKK-programma Geloofsgesprek, iedere zondagochtend, voorafgaand aan de eucharistieviering.

Fijen studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Van 1979 tot 1985 was hij werkzaam bij de Nieuwe Noord-Hollandse Courant als sportjournalist. Ook doceerde hij van 1980 tot 1984 geschiedenis op twee middelbare scholen in Haarlem. Van 1985 tot 1988 was Fijen adjunct-perschef van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en het R.K. Kerkgenootschap. In die functie was hij vooral belast met de eindredactie van Een-twee-een (nu rkkerk.nl), het informatiebulletin van het R.K. Kerkgenootschap.

In 1988 maakte Fijen de overstap naar de KRO, waar hij als redacteur/verslaggever aan de slag ging bij de programma´s 5 voor 12 en Kruispunt. In 2002 en 2003 presenteerde Leo Fijen de KRO-talkshow In de Schaduw van het Nieuws, waarin hij met mensen sprak die het nieuws aan den lijve hadden ondervonden. Ook stond hij aan de bakermat van het RKK-programma Studio RKK: Rond Kerk en Kroeg, waarvan hij zowel eindredacteur als presentator was. Van september 2003 tot december 2005 presenteerde hij Soeterbeeck, het opiniërend gespreksprogramma van de omroep RKK. In 2007 presenteerde hij de RKK-serie De tranen van… . In het programma sprak Fijen met nabestaanden en overlevenden van rampen in Nederland.

Vanaf 1992 was Leo Fijen presentator (en tot 2008 ook eindredacteur) van het RKK-programma Kruispunt, dat wekelijks bericht over kerk en samenleving. In september 2009 nam Fijen afscheid van dit programma, om zich te concentreren op de functie van Hoofd RKK-zendtijd.

In 1999 ontving hij de landelijke J.B. Spaanprijs voor zijn bijdrage aan het kerkelijk en geestelijk leven.

Boeken

Fijen is auteur/redacteur van de volgende boeken:

  • Het wonder van Maartensdijk (2001)
  • Hoe word ik gelukkig (2003)
  • De reis van je hoofd naar je hart, leefregels voor het bestaan van elke dag (2004)
  • Ik wil dat je leeft (2005)
  • De ouders van Volendam, over leven na de dood van je kind (2006)
  • Het jaar dat mijn vader stierf. Een briefwisseling tussen Leo Fijen en Anselm Grün (2007).
  • Het wonder van Maartensdijk leeft verder (2008)
  • Man onderuit (2009)
  • Tijd nemen (2010)
  • Leven met de dood (2011)