Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leliefamilie

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Lelie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Voor andere betekenissen van het woord "lelie", zie : Lelie (doorverwijspagina))

rel=nofollow

De leliefamilie oftewel Liliaceae is een familie uit de orde Liliales. De familie heeft een bewogen taxonomische geschiedenis gekend: de omschrijving van de familie heeft in de loop van de tijd sterk gevarieerd. In z'n meest omvattende vorm wordt ook de benaming lelie-orde gebruikt.

In het APG II-systeem (2003) bevat de familie ruim 600 soorten. Het zijn overblijvende planten met wortelstokken, bol of wortelknollen. Het bloemdek bestaat uit twee kransen van drie blaadjes. Er zijn evenveel meeldraden als bloemdekbladen. Het vruchtbeginsel is bovenstandig en driehokkig. De vrucht is meestal een doosvrucht, maar kan ook een bes zijn.

Op de Wikisage wordt het geslacht: Tulp (Tulipa) op een eigen pagina behandeld alsook de volgende soorten:

Familie's :

Lijst van geslachten

(volgens de APWebsite, 9 dec 2004)

  • Calochortus, Cardiocrinum, Clintonia, Erythronium, Fritillaria, Gagea, Korolkowia, Lilium, Lloydia, Nomocharis, Notholirion, Scoliopus, Streptopus, Tricyrtis, Tulipa

Externe links


Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Liliaceae op Wikimedia Commons