Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Legende

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een legende (afgeleid van het Latijn legenda, een gerundivum met de betekenis wat gelezen moet worden) is oorspronkelijk een levensbeschrijving van een heilige, waarin vaak allerlei wonderen beschreven worden. In de kloosters werd bij de Metten en bij de maaltijden voorgelezen uit boeken met levensbeschrijvingen van heiligen. Die teksten werden in het middeleeuwse Latijn aangeduid met legenda. Van het woord legere is via lectus (gelezen) en lectio (lezing) het Nederlandse woord les afgeleid.

De betekenis van het woord legende is uitgebreid naar allerlei soorten verhalen die als waargebeurd doorverteld worden, hoewel ze niet historisch te bewijzen zijn, bijvoorbeeld het bestaan van het Monster van Loch Ness en de Yeti.

Lijst van legenden

Andere betekenissen

  • Legende moet niet verward worden met een legenda, waarop uitgelegd wordt wat symbolen op een kaart betekenen.
  • Een beroemde sporter of artiest over wie veel verhalen de ronde doen wordt ook wel een legende genoemd, bijvoorbeeld schaatslegende, jazzlegende.
  • Iemand die wereldbekend is geworden, maar reeds de dood getroffen heeft; zoals bv. Elvis Presley (The King), en Michael Jackson (The King of Pop).

Zie ook

,