Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leesbaarheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leesbaarheid is de begrijpelijkheid en duidelijkheid van geschreven tekst. Er bestaan methoden en formules om de leesbaarheid van een tekst voor leeftijdsgroepen te bepalen en om het ’taalniveau’ te meten. Verschillende factoren worden gebruikt om de leesbaarheid te meten: de „waarnemingssnelheid”, de „waarneembaarheid van op een afstand”, „waarneembaarheid in het perifere gezichtsveld”, de „zichtbaarheid”, de „hoeveelheid werk” (die de snelheid van het lezen beïnvloedt), „oogbewegingen”, en „leesvermoeidheid”.

Sommige tekstverwerkers bepalen de leesbaarheid van een tekst aan de hand van verschillende factoren zoals zinslengte, woordlengte binnen zinnen, en de relatieve complexiteit van zinsstructuren. Leesbaarheidsformules worden voor de Engelse taal vaak gevalideerd aan de hand van de McCall-Crabbs passages.

Technische documenten scoren vaak slecht bij leesbaarheidsmetingen. Dit komt eerder door de complexiteit van hun onderwerpen dan door hun gebrek aan nauwkeurigheid.

Ook de typografie en presentatiefactoren als lettertype, lettergrootte, vormgeving en kleur bepalen de leesbaarheid van tekst.

In het Duits onderscheidt men Lesbarkeit en Leserlichkeit. Terwijl Leserlichkeit kan gaan om factoren zoals de visueel duidelijke weergave van de tekst, is Lesbarkeit ruimer, en omvat ook de structuur en de opbouw van de tekst, die bijdraagt tot de begrijpelijkheid ervan.

Voorbeelden van leesbaarheidsmetingen

  • (nl) De Elsschotproef
  • (en) Flesch–Kincaid readability test
  • (en) Gunning Fog Index
  • (en) Johnson Readability Formula
  • (en) SMOG Index
  • (en) Spache Readability Formula
  • (en) Fry readability formula

Externe link

(en) Voorwoord docentenhandleiding McCall-Crabbs