Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Laurens de Groot

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Laurens de Groot (De Lier, 23 mei 1980) is een Nederlandse milieubeschermer, auteur en TV-presentator. De Groot richt zich voornamelijk op het beschermen van bedreigde diersoorten. In 2013 richt De Groot samen met Steve Roest Stichting ShadowView op. Deze organisatie heeft als doel het inzetten van dronetechnologie voor milieubescherming en humanitaire doelen. Hij werkte mee aan campagnes op zeven continenten en schreef in 2012 het boek ‘Jacht op de Jagers’, dat later in het Engels verscheen als ‘Hunting the Hunters’. De natuuractivist werkte mee aan verschillende TV-programma’s, zoals Whale Wars (2008-2010), Seal Wars (2011) en Ivory Wars (2014). Dit laatste programma presenteerde hij voor Discovery Channel Benelux. In 2014 werd hij de mede-oprichter van Skycap, een bedrijf dat drones inzet voor commerciële activiteiten.

Jeugd en vroege carrière

De Groot groeide op in De Lier (Zuid-Holland) als middelste van drie kinderen. Van 1999 tot 2004 werkte De Groot als rechercheur in Den Haag en van 2004 tot 2007 bij de milieupolitie van Rotterdam-Rijnmond. Nadat hij gedesillusioneerd raakte omdat grote milieucriminelen niet aangepakt werden, meldde hij zich in 2007 aan als vrijwilliger aan bij de Sea Shepherd Conservation Society, waar hij deelnam aan drie anti-walvisjacht campagnes in Antarctica en een karakter werd in de serie ‘Whale Wars’ van Discovery. In 2010 werd zijn schip de ‘Ady Gil’ geramd door een Japans harpoenschip. Beelden van deze aanvaring gingen de wereld over. Van februari 2010 tot december 2011 was De Groot directeur Europese Operaties en van december 2011 tot oktober 2012 werkte hij als directeur O.R.C.A. bij Sea Shepherd.

ShadowView

Tijdens een poging om het doodknuppelen van zeehonden in Namibië te filmen, ontstond bij De Groot het idee om drones, of onbemande luchtvaartuigen, voor milieubescherming te gebruiken. Hiervoor richtte hij in 2013 samen met Steve Roest de stichting ‘ShadowView’ op. Als één van de eerste organisaties ter wereld zetten zij met succes drones in voor de strijd tegen stropers. Dit werd gefilmd door een camerateam van KRO-programma De Reünie, dat op dat moment De Groot volgde in Zuid-Afrika. De uitzending was op 2 november 2014 . Naast anti-stroperij werk, richt ‘ShadowView’ zich op het doen van wetenschappelijk onderzoek naar minder bekende diersoorten, zoals de Lippenbeer in India, de Zeekoe in de Fillipijnen en het Schubdier in Namibië. Ook werkt zij mee aan humanitaire projecten, zoals het in kaart brengen van rampgebieden en het brengen van voedsel of medicijnen met drones.

Boek

Laurens de Groot heeft een boek geschreven over zijn tijd bij Sea Shepherd; 'Jacht op de Jagers'. Dit boek werd in 2013 genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. In 2014 is dit boek vertaald in het Engels als 'Hunting the Hunters'.

Awards

In 2013 en 2014 was Laurens een van de tien finalisten voor de Future for Nature Award.

Q18589393 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow