Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Larry Clark

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lawrence Donald 'Larry' Clark (Tulsa, 19 januari 1943) is een Amerikaanse filmregisseur. Kenmerkend voor het merendeel van zijn producties zijn het gebruik van niet-erotisch bedoelde seksscènes en realistische weergaves van het ethisch dramatische bestaan van groepen jeugd, waar de maatschappij niet meer van opkijkt. Voorbeelden hiervan zijn Clarks debuutfilm Kids (1995) en Ken Park (2002), die hij beiden ook zelf (mede)schreef.

Loopbaan

Clarks eerste film Kids, over een groep straatjeugd die erop los leeft met alle gevolgen van dien, werd genomineerd voor de Gouden Palm. Hij liet in de productie onder meer Rosario Dawson, Chloë Sevigny en Leo Fitzpatrick debuteren, die er carrières als acteur aan overhielden. Kids was een logisch vervolg op Clarks eerdere fotografiewerk, waarin hij onder meer zijn vrienden vastlegde terwijl ze op straat rondhingen en drugs gebruikten.

Voor zijn volgende film Another Day in Paradise (met James Woods en Melanie Griffith in de hoofdrollen) won Clark zijn eerste filmprijs, de Grand Prix op het Cognac Festival du Film Policier (Frankrijk). Voor Bully won hij het Bronzen Paard op het Stockholm Film Festival.

Voordat Clark films begon te maken, volgde hij in de voetstappen van zijn moeder Frances Clark, een babyfotograaf. Nadat hij de Layton School of Art in Milwaukee bezocht, bracht hij onder meer de fotoboeken Tulsa (1971), Teenage Lust (1982) en The Perfect Childhood (1992) uit.

Filmografie

Externe links