Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Landelijk Contact Gereformeerde Studentenverenigingen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Landelijk Contact Gereformeerde Studentenverenigingen is een samenwerkingsverband van studentenverenigingen van gereformeerde studenten. De precieze grondslagen van de verenigingen verschillen onderling, maar zijn veelal gebaseerd op de bijbel en de drie formulieren van enigheid. Ook doelstellingen kunnen verschillen, maar behelzen meestal een gericht zijn op het helpen de leden een christelijke invulling aan hun studententijd te geven.

In veel universiteitssteden bevindt zich een VGS. Over het algemeen kenmerken deze verenigingen zich door hun interesse in academische vorming en een behoorlijk actief verenigingsleven. Enkele verenigingen kenmerken zich daarnaast door een hoge mate van studentikositeit. Dit uit zich onder andere in een hoog gehalte aan leden dat op verenigingsavonden in jasje-dasje verschijnt, en een breed scala aan mores en verenigingsliederen. Andere verenigingen zijn daarentegen informeler van aard.

Ontstaansgeschiedenis

De verschillende vrijgemaakte verenigingen begonnen te ontstaan vanaf eind jaren '40. In 1944 had een kerkscheuring plaatsgevonden (die bekend staat als de Vrijmaking), waarbij de gereformeerde kerken uiteen vielen in de zogeheten synodalen en de vrijgemaakten. Dit, en het feit dat steeds meer christelijke studenten hun twijfels hadden bij het verwaterende christelijk gehalte van de bestaande grote vereniging Societas Studiosorum Reformatorum, leidde tot de vorming van de eerste vrijgemaakte verenigingen. In 1947 ontstonden in Amsterdam en Groningen, respectievelijk de V.G.S.A. en de V.G.S.G. "Hendrik de Cock". De oprichting van andere vrijgemaakte verenigingen, zoals de VGSU en VGSR in 1950, de VGSL 'Franciscus Gomarus' in 1957 en de VGSD in 1961, zou spoedig volgen.

Openstelling

De V.G.S.A., V.G.S.G. en V.G.S.R. stelden eind jaren 1960 (onder andere de periode van de buitenverbandstelling van wat later de Nederlands Gereformeerde Kerken zou worden) het lidmaatschap open voor niet-vrijgemaakte gereformeerden. In Amsterdam en Groningen leidde dit direct tot de oprichting van nieuwe exclusief-vrijgemaakte verenigingen, G.S.V.A. en GSV.

Alle verenigingen hebben hun exclusief-vrijgemaakte karakter inmiddels opgegeven door het lidmaatschap ook open te stellen voor andere christenen. In 1997 was de VGSL 'Franciscus Gomarus' de eerste vereniging die zich openstelde. De VGSD en VGST gingen in 2008 als laatste VGS-en over tot openstelling.

Landelijk Contact

Bij het Landelijk Contact Gereformeerde Studentenverenigingen (LCGS) zijn elf van de twaalf VGS/GSV-verenigingen aangesloten. Een vereiste om bij het LCGS aangesloten te zijn is het hebben van amicale banden met alle al bij het LCGS aangesloten verenigingen. Bij de vereniging in Nijmegen (VGSN 'Thesaurum Quaeritans') ís en bij de inmiddels opgeheven vereniging in Maastricht (Trajectum ad Mosam) wás dit niet het geval, en deze is respectievelijk was derhalve niet bij het LCGS aangesloten. Wel zijn er in 2009 stappen gezet om tot een lidmaatschap van VGSN-TQ te komen.

Verschillende verenigingen

Gerelateerd

De VGS-en zijn aanwezig in de meeste Nederlandse universiteitssteden. In sommige van deze steden bestaat een aparte studentenvereniging voor studenten aan het HBO. Ook zijn er in steden waar zich alleen maar een Hogeschool bevindt Gereformeerde HBO-verenigingen te vinden. De meeste van deze GHBOV's zijn verenigd in het HBOLOOG: