Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Land van Israël

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Land (van) Israël (Hebreeuws: אֶ֫רֶץ יִשְׂרָאֵל - Eretz Yisrael) is een joods en christelijk begrip voor het gebied dat volgens de Hebreeuwse Bijbel door God aan het Joodse volk werd beloofd (Genesis 15:18-21; Exodus 23:31; Deuteronomium 1:6-8; 11:24; Numeri 34:1-15; Jozua 1:4; Ezechiël 47:13-20).

Het Land van Israël omvat een gebied dat thans in verscheidene landen ligt en niet gelijk is aan de moderne staat Israël. Volgens de visies van veel rabbinale geleerden ligt bijvoorbeeld de zuid-Israëlische stad Eilat niet in het Land Israël. Sommige charedische (ultraorthodoxe) rabbijnen zijn tevens van mening dat de in 2005 ontruimde Gazastrook geen onderdeel van het Land Israël vormt. Zuid-Libanon wordt echter juist wel gezien als een onderdeel van het Land Israël. De exacte grenzen zijn dus onduidelijk.

In het Land van Israël zijn volgens de Hebreeuwse Bijbel vele bijzondere wetten van kracht. Zo gelden hier de landbouwwetten uit de Thora, welke in de rest van de wereld niet van toepassing zijn. Daarnaast duren joodse feestdagen met werkverbod (yom tov) - de eerste en laatste dagen van Pesach (Pasen) en Soekkot (Loofhuttenfeest), en de feestdag Sjavoeot (Wekenfeest) - in dit gebied slechts één dag, waar die in de rest van de wereld twee dagen duren (met uitzondering van Rosj Hasjana dat altijd twee dagen is).

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow

q155321) op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
rel=nofollow