Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lambrecht Lambrechts

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lambrecht Lambrechts (Hoeselt, Limburg (1865) - Gent, Oost-Vlaanderen (1932) was een Vlaams liedtekstenschrijver. Hij was gehuwd met de pianiste Maria Vanden Doorne, die als begeleidster van een hondertal zangavonden in het ganse land zorgde voor de verspreiding van zijn oeuvre.

Werk

Hij werkte samen met gelijkgezinde componisten als Emiel Hullebroeck en is vooral bekend door de zes bundels liederen die werden uitgegeven onder de titel De Vlaamsche zanger, waarin meer dan 100 liederen van zijn hand gepubliceerd werden en die gretig aftrek vonden in het onderwijs en in de huiskring.

Onder de liederen met een tekst van Lambrecht Lambrechts vermelden we:

  • De blauwe kiel, hij staat den werkman goed
  • Het Lied van Pater Callewaert (getoonzet door Emiel Hullebroeck)
  • Omdat ik Vlaming ben (getoonzet door Maria Matthyssens)
  • Het groetend kindje (getoonzet door August De Boeck)

Trivia

Na zijn dood werd in zijn geboortestad Hoeselt een gedenkplaat ingehuldigd.

Externe link

De blauwe kiel

rel=nofollow