Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Laconiek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met de term laconiek wordt het gedrag (houding, reactie enz.) van een persoon aangeduidt, dat op een bepaalde manier overkomt. Het oogt veelal als kortaf, pittig, (naar de wijze van de Spartanen en de Laconiërs), kernspreukig, doodkalm en/of leuk, en kan een bewuste en een onbewuste uiting zijn.

Er kunnen meerdere factoren aan ten grondslag liggen, zoals onwetendheid, naïviteit, onverantwoordelijkheid, eigenwijsheid of het verhullen (ontwijken) ergens van. Het laconiek zijn kan gepaard gaan met het bagatelliseren van de werkelijkheid of het reduceren tot de eigen werkelijkheid, althans van hoe iemand zich voordoet.