Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Léopoldville (schip, 1929)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Léopoldville was een passagiersschip van Compagnie Belge Maritime du Congo. Het was gebouwd bij John Cockerill te Hoboken in 1929. De naam is ontleend aan de Congolese stad Léopoldville of Leopoldstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schip op kerstavond, 24 december 1944, in Het Kanaal getorpedeerd door de U 486, op circa vijf mijl van Cherbourg. Voor deze aanval had de Léopoldville 24 maal Het Kanaal overgestoken waarbij meer dan 120.000 soldaten waren vervoerd.

Op de dag van de aanval had de Léopoldville versterkingen aan boord van het 262e en het 264e regiment, 66e Infanteriedivisie van het Amerikaanse leger voor de Slag om de Ardennen. Van de 2235 Amerikaanse soldaten zijn waarschijnlijk 515 man met het schip ten onder gegaan. Nog 248 stierven door verdrinking, letsel of onderkoeling. Daarnaast overleefden kapitein Charles Limbor en één van zijn Belgische en drie van zijn Congolese bemanningsleden het niet. Een onbekend aantal Britten kwam om.

Externe links

  1. SS Léopoldville (1929)
  2. Artikel Pieter Serrien over de ramp