Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kunststof

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verscheidene synthetische polymeren
(polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP).)

Kunststoffen zijn in algemene zin alle chemische verbindingen die door scheikundige processen worden gemaakt. In het dagelijks leven bedoelt men met de term kunststof (onterecht) vaak hetzelfde als met plastic: wat een kunstmatige en soms organische polymeer is.

Samenstelling

Kunststoffen zijn opgebouwd uit zeer grote moleculen die ontstaan door synthese (een reactie waardoor er een nieuwe stof ontstaat) van grondstoffen. Deze grondstoffen gaan covalente of ionaire bindingen aan en vormen zo amorfe of kristallijne stoffen. Kunststoffen dienen meestal als vervanging voor natuurlijke grondstoffen.

Er zijn drie soorten:

Soms worden kunststoffen versterkt, traditioneel vooral door inbedding van glasvezel, tegenwoordig ook met nieuwe kunststofvezels zoals Kevlar, Twaron en Dyneema.

Toepassing van kunststoffen

Kunststoffen hebben een breed toepassingsgebied. In bijvoorbeeld kleding, verpakkingen, producten. Kunststoffen zoals epoxy worden veelal toegepast als vloerafwerking.

Verwerking van kunststoffen

Thermoplasten gebruikt in verpakkingen, worden gemaakt door blaasvormen (zoals de halfdoorzichtige containertjes voor melk of sap uit de supermarkt), met spuitgieten (zoals in ijsbakjes), met extrusie (zoals in buizen en profielen), metvacuümvormen (bloempotten, koffiebekers) en rotatiegieten (bijvoorbeeld een glijbaan).

Zie ook

Externe link