Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Kud (animatieserie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kud is een animatieserie gemaakt door Peter Lub en Peter Peerdeman. Het is een satirische reeks komische filmpjes, waarvan de eerste in 2006 werden gemaakt. Kud is, door haar populariteit op het internet, in 2009 op de Nederlandse TMF gekomen, en later ook op de Belgische TMF. Dit hield op met de opheffing van TMF begin 2011.

Geschiedenis

2006

In 2006 werd Kud voor het eerst vertoond als schoolproject van Peter Lub, die later samen ging werken met Peter Peerdeman. Tegenwordig noemen fans ze vaak Pe en Pe. Toen kudsite populairder bleek te worden dan gedacht, werd er een site aangemaakt, Kudsite.tk. Ze maakte twee music videos voor de band Sign 'em, Tante Betty en Wanda de Panda. Waar voorheen filmpjes werden gemaakt van rond de dertig seconden, maakten Kud eind 2006 hun eerste langere afleveringen: Saak, het Grote geheim en nog enkele anderen. Rond deze tijd ging Kud ook over op een .nl domein, nadat het aantal van hun fans gestegen was via media als YouTube en nationale nieuwsmedia, die ook enkele filmpjes vertoonden nadat deze zeer veel werden bekeken op het internet.

2007

In 2007 werd het uiterlijk van Kudsite vernieuwd, en werden er vele nieuwe video's gemaakt. De site was nu ook een wekelijkse blog geworden waar nieuwsberichten werden geplaatst. Vanaf dit punt begonnen Peter L en Peter P ook met het verkopen van de zogenaamde 'Kud shirts', shirts met een figuur uit de series of een bekende quote uit de series erop. Van de vele nieuwe music video's die werden uitgebracht dat jaar werd een compilatie gemaakt in de vorm van een CD, die speciaal voor de fans nog twee extra nummers bevatte, het Werknemerlied(een personage uit de afleveringen) en Eerste Post(verwijzend naar de gewoonte van zowel YouTube gebruikers als gebruikers van Kudsite om 'Eerste post' te zeggen als zij de eerste zijn die op een video reageren).

2008

In 2008 maakte Kud de video voor het nummer konijntje van AKA de Junkies. Dit nummer werd veel op TMF uitgezonden en was een grote hit op het internet. Opnieuw werd Kudsite vernieuwd dit jaar, waardoor de shorts uit seizoen 2006 verloren gingen, tot grote onvrede van de fans van dat jaar. Eind Februari 2008 begon Peter Lub met Kud live Radio, en vanaf dat moment werden vele door Lub zelf bedachte mijlpalen behaald, zoals 1 miljoen bezoekers in een week, en video's in HD uitzenden.

2009

In 2009 kwam Kud voor het eerst elke vrijdag om 5 uur op het TMF programma 'Kijk dit Nou!' waar ze, als het programma tegen het midden loopt, een filmpje mogen uitzenden. Kudsite werd opnieuw herontworpen en het kreeg nu ook een eigen flash game, 'Spring!'. De nieuwe door TMF geworven fans moesten hiermee verwelkomt worden. Ook was er nu de mogelijkheid om een eigen account op Kudsite aan te maken, waardoor je reacties op video's kon geven. Eind 2009 kwam ook het Spamhok, het ja/nee systeem(vergelijkbaar met het like/dislike systeem op YouTube) die op reacties konden worden toegepast.

2010

In 2010 werd het profielsysteem verder uitgewerkt, dat nu vergelijkbaar werd met andere sociale netwerken. Dit is wanneer Kud opnieuw 1 van haar hoogtepunten bereikte met het bericht van TMF dat sinds de invoering van Kud bij Kijk dit Nou! de kijkcijfers voor het programma met %121 was gestegen. Desondanks werd duidelijk dat TMF haar zendtijd ging afbouwen en uiteindelijk begin 2011 zou stoppen met uitzenden.

2011

In 2011 werden de internetfilmpjes weer leven in geblazen na lange afwezigheid ten gevolge van de opheffing van TMF Nederland. Veel fans waren hier tevreden mee omdat ze geloofden dat de kwaliteit van Kud filmpjes erop achteruit was gegaan sinds het uitzenden op TMF. Wel klaagden die zelfde personen dat er weer advertenties op Kud stonden: Peter Lub verklaarde dat dit nodig was omdat 'de geldkraan dicht stond, en er toch benodigdheden waren voor de video's'.

Peter Lub en Peter Peerdeman

Peter Lub was al eerder bekend als voice-over bij SMACK entertainment. SMACK deed komische voice-overs van films als Star Wars, the The Lord of the Rings, Titanic, Harry Potter et cetera. Bij meer of minder toeval ontmoette hij Peter Peerdemans, nadat hij al was begonnen met Kud in 2006.

Externe link