Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Krijgsmacht

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een krijgsmacht of leger is een organisatie ter verdediging van een staat. Meestal is een krijgsmacht onderverdeeld in landmacht, marine en luchtmacht, soms aangevuld met andere krijgsmachtdelen.

De studie van het gebruik van een krijgsmacht heet krijgskunde. De geschiedenis ervan heet krijgsgeschiedenis.

Nederland

In Nederland is de krijgsmacht verdeeld in vier commando's, ook wel krijgsmachtdelen genoemd:

De respectievelijke bevelhebbers van de krijgsmachtdelen zijn tijdens een van de reorganisaties na de val van de Berlijnse muur als bevelslaag wegbezuinigd. Zij staan nu onder direct bevel van de Commandant der Strijdkrachten. De Nederlandse krijgsmacht valt onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Defensie.

België

In België is de krijgsmacht verdeeld in componenten:

Zie ook