Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Krent (vrucht)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De krent is een gedroogde, pitloze druif van een druivenras dat zeer kleine vruchten geeft, de Vitis vinifera 'Korinthiaka'. De vergelijkbare sultaninerozijn wordt gemaakt van Vitis vinifera 'Apyrena'.

De naam is afkomstig van de havenplaats Korinthe, en is dus een geoniem. De krent is in Europa te vinden in Griekenland en Sicilië. Krenten worden in Nederland geïmporteerd uit Californië, Australië, Zuid-Europa en het Nabije Oosten.

De vruchten van het krentenboompje zijn ook eetbaar en worden ook wel krenten genoemd, maar zijn sappig en worden in compotes verwerkt en in vroeger tijden ook wel gedroogd als vervanger van de krent.

De kleur van de krent varieert van bruinachtig tot diep donkerblauw. Hoe donkerder de kleur des te zoeter de krent is.

De krent lijkt veel op een rozijn en wordt daar nog al eens mee verward, maar de rozijn is afkomstig van andere druivenrassen met grotere vruchten.

Zie ook

  • Krent (andere betekenissen van het woord "krent"), doorverwijzing