Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Krachtstroom

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Krachtstroom is de term die wordt gebruikt voor een elektrische aansluiting tussen twee of drie fasen van een driefasenenergiesysteem, in plaats van tussen één fase en het sterpunt. Een krachtstroomaansluiting heeft tussen de fasen onderling een hogere spanning, in het geval van een laagspanningsaansluiting is dat in Europa meestal 400 volt, terwijl de spanning tussen een fase en het sterpunt 230 V bedraagt. Op sommige plaatsen in België en Nederland is dit respectievelijk 230 en 130 Volt. Vroeger waren deze spanningen in Nederland op de meeste plaatsen respectievelijk 380 Volt en 220 Volt of 220 en 127 Volt

Een krachtstroomaansluiting heeft drie fase-aansluitingen en een nulaansluiting. De fasen werden vroeger R, S en T genoemd, maar nu spreken we over L1, L2 en L3.

Krachtstroomaansluitingen worden in huishoudens soms aangetroffen voor elektrische fornuizen, maar tegenwoordig worden fornuizen aangesloten met een perilex 2x230 volt aansluiting. In de industrie zijn krachtstroomaansluitingen gebruikelijker.

Een aansluiting tussen twee draden van een "driefasige alternator" wordt wisselstroom genoemd omdat deze op een 2- of 3-fasige motor een magnetisch wisselveld induceert.

Een aansluiting tussen drie draden van een "driefasige alternator" wordt draaistroom genoemd omdat die op een 3-fasige motor een magnetisch draaiveld induceert.

Er zijn verschillende systemen voor krachtstroom: 130/230, 230/400, 400/690... De eerste waarde is de spanning tussen een fase en de nul (fasespanning), de andere waarde is de spanning tussen 2 fasen (lijnspanning). De lijnspanning is een factor √3 groter dan de fasespanning.

Uit de hoofdeigenschap van een driefasenspanning is verder af te leiden dat de som van de 3 spanningen op ieder moment 0 volt is. Dit houdt in dat indien men een symmetrische belasting in ster aansluit op de krachtstroomaansluiting, er door de nulgeleider geen stroom vloeit.

Hoofdartikel.png Zie ook : Driefasenspanning.