Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kooimeer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kooimeer
Wijk van Alkmaar
Bestand:Map - NL - Alkmaar - Wijk 01 Zuid - Buurt 00 Kooimeer.svg
Kerngegevens
Gemeente Alkmaar
Oppervlakte 26 ha.  
Inwoners (2006) 2020
rel=nofollow

Het Kooimeer is een van de tien buurten in de wijk Alkmaar Zuid in Alkmaar. In de wijk van 26 ha wonen 2020 mensen.

Het Kooimeer loopt van de Vondelstraat tot de Kennemerstraatweg en van de Heilooër Tolweg tot de Willem de Zwijgerlaan en de Juliana van Stolberglaan. Het nabijgelegen Verkeersplein Kooimeer is vernoemd naar de buurt. Bij het verkeersplein staat humanistisch Woon- en zorgcentrum de Nieuwpoort.

„De buurt Kooimeer is een deel van de grootschalige naoorlogse uitbreidingen. Deze buurt bestaat uit een centraal gelegen zone met seniorenwoningen en een verzorgingshuis, waaromheen een aantal half open bouwblokken en galerijflats zijn gerealiseerd. Aan de Amalia van Solmsstraat is een aantal lage schoolgebouwen te vinden. De woningen zijn voor het merendeel huurwoningen waardoor de samenhang van de buurt (nog) groot is.[1]

Oorsprong

Alkmaar werd tot in de 16e eeuw aan de zuidzijde begrensd door het ondiepe merengebied van onder andere het Kooimeer en het Rietmeer. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de beschikbare gronden binnen de toenmalige stadsgrenzen van Alkmaar volgebouwd. Achtereenvolgens verrezen de nieuwe grootschalige wijken: Nieuw-Overdie, de Staatsliedenbuurt, het Stadhouderskwartier en vervolgens de Kooimeer, het Oranjepark en het Hoefplan.

Referenties

rel=nofollow