Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Koninklijk Harmonieorkest Sint Cecilia Haacht

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Koninklijk Harmonieorkest Sint Cecilia is een harmonieorkest in Haacht.

Historiek

Halverwege de negentiende eeuw, in 1850, zag Haacht de geboorte van een nieuwe muziekmaatschappij, de eerste binnen de gemeente. Boven de doopvont gehouden kreeg het pas opgerichte fanfaregenootschap de toepasselijke naam “Sint Cecilia” mee, genoemd naar de 3de-eeuwse Caecilia, patroonheilige van de muzikanten.

Slechts enkele jaren na de Groote Oorlog verleende toenmalig Koning der Belgen Albert I de toelating om het predicaat “Koninklijk” te voeren. Vanaf 1923 stond de fanfare dan ook gekend als Koninklijke Fanfare Sint Cecilia, een naam die bijna 75 jaar lang werd gehandhaafd.

Hoewel officieel nog steeds een fanfare, zag de vereniging in de jaren 90 van de twintigste eeuw steeds meer houtblazers de rangen vervoegen; instrumenten die technisch gezien eigenlijk niet in een fanfare voorkomen (normaliter slechts bestaand uit koperblazers, saxofoons en slagwerk). Daarom werd in 1997 besloten om een structurele hervorming door te voeren en middels toevoegen van diverse soorten houtblazers voortaan als harmonie door het leven te gaan. Dit vertaalde zich logischerwijs in een naamsverandering: sinds net geen twintig jaar staat de maatschappij gekend als Koninklijk Harmonieorkest Sint Cecilia.

Muziek

Als kind van haar tijd bracht Sint Cecilia in ruwweg de eerste honderd jaar van haar bestaan vooral sfeermuziek ten gehore. Met name marsen waren het populaire muziekgenre bij uitstek voor het opluisteren van (lokale) feestelijkheden. Gedurende de laatste decennia evolueerde het repertoire van het orkest echter naar een zeer diverse portefeuille, waarin er naast de traditionele marsmuziek ook plaats is voor (adaptaties van) bijvoorbeeld filmmuziek, musicals of populaire hedendaagse liedjes. Ook grote Klassiekers passeren regelmatig de revue, net zoals originele concertstukken speciaal geschreven voor harmonieorkest.

Dirigenten

Link

Zoek op Wikidata

rel=nofollow