Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Koloniehuisvesting

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De koloniehuisvesting is een methode van huisvesting in de pluimveehouderij. Het is de opvolger voor de verrijkte kooi en mag vanaf 2012 in Nederland de enige kooivorm in een legbatterij zijn.[1] De op het ei gestempelde identificatiecode begint met het cijfer 3.

Deze kooihuisvesting is groter dan de verrijkte kooi, de oppervlakte is van 750 naar 900 vierkante centimeter gegaan. Hierdoor zijn er in plaats van 15 dieren per vierkante meter 12,5 dieren. De dieren kunnen een kleine vorm van stofbad nemen en hebben beperkt strooisel. Maar ze kunnen niet naar buiten, zien geen daglicht. En ze kunnen nauwelijks hun vleugels strekken. De snavels worden in de koloniehuisvesting gekapt.[2] Het legnest is afgeschermd met een plastic flap. Elke kip heeft aan scharrelruimte en legruimte 90 vierkante centimeter. Deze huisvesting zal waarschijnlijk tot 2072 toegestaan zijn en moet een alternatief voor de verrijkte kooi zijn.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties