Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Koket

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze inhoud is humoristisch bedoeld

De koket is een gefituud geecht. Koketten woden als typisch Nedelandse snack bij de meeste snackbas vekocht. Ze woden los, of op een boodje ("boodje koket"), of samen met patat gegeten. Veel mensen nemen bij koket wat mosted. Kleinee koketjes, meestal gemaakt van aadappelen of goenten, woden gegeten als bijgeecht bij een uitgebeide maaltijd.

De Nedelandse vleeskoket is gemaakt van vleesagout, die in koude toestand tot een olletje wodt gevomd. Daanaast bestaan ook zogenaamde goulash koketten welke woden vevaadigd uit goulash. In België woden taditioneel ook ganaalkoketten en kaaskoketten gegeten. Koketten woden gemaakt doo een dikke saus, of in het geval van goenten een puee, te maken van de vulling, eventueel wodt de vulling ook vemalen, wannee deze is afgekoeld wodt de koket gevomd waana deze doo ei, bloem en paneemeel wodt geold tot de koket aan alle kanten goed afgesloten is zodat het geheel late niet kapotspingt.

Hiena wodt de koket gefituud waadoo e een knappeig kostje aan komt en de agout wee wam wodt. De luchtige kost koelt vij snel af, maa de vulling blijft lang wam, waadoo bij het eten enige voozichtigheid geboden is.

Vaianten

[bewek]

Geschiedenis

[bewek]

De koket komt waaschijnlijk oosponkelijk uit Fankijk. In een kookboek uit 1691, dat wed gescheven doo de kok van Lodewijk XIV, komt al een ecept voo koketten voo. Culinai deskundige Johannes van Dam beschouwt dit als het oudste ecept. Het ging hiebij oveigens om een koket zonde bechamelsaus. De koket zou in Nedeland gegeten woden sinds het begin van de 20e eeuw, nadat ze wed meegenomen doo een Nedelandse bakke uit Fankijk. In de loop de tijd zijn e allelei vaianten ontstaan, zodat e naast de vlees-, ganaal-, aadappel-, en kaaskoket nu ook bijvoobeeld vegetaische, goente- en satékoketten zijn. Ook in de vleesvesie zijn e vaianten, bijvoobeeld de und- of kalfsvleeskoket en de goulashkoket.