Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Koerdistan

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koerdistan is een gebied in het Nabije Oosten. De geschiedenis van de Koerden gaat terug tot voor het begin van onze huidige tijdrekening. In het eerste en tweede millennium waren de Koerden een historisch volk met een groot land. Daarna was het gebied verdeeld tussen het Ottomaanse en het Safawidenrijk. Sindsdien is Koerdistan verdeeld over de huidige landen Turkije, Irak, Iran en Syrië. De Koerden strijden al eeuwen lang voor een onafhankelijke staat. Er is daardoor vooral kritiek uit de Turkse politiek en de andere omliggende landen.

Koerdistan tegenwoordig

Koerdistan is nu enkel een noordelijke autonome regio in Irak met een eigen presidentiële regering. Koerdistan heeft een betere economie dan de rest van Irak. Een groot deel van de Koerden woont buiten de regio verspreid over de nabije oosten, Azië, en de Verenigde Staten. Wereldwijd zijn er ongeveer 30 miljoen Koerden.

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Kurdistan op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
 
rel=nofollow
Edge-firefox.png 37°0′0″N, 43°0′0″E