Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Klappen (handen)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdartikel.png Zie ook : klappen (doorverwijzing), voor andere betekenissen van "klappen".

Klappen voor Barack Obama.

Klappen is geluid maken door beide handen met kracht tegen elkaar te slaan, doorgaans met een communicatief oogmerk. De bekendste vorm van klappen is het applaus: een manier om waardering te tonen voor een prestatie. Klappen wordt daarnaast veel gebruikt in muziek, als ritmische ondersteuning.

Applaus

Klappen of applaudisseren als blijk van waardering heeft een lange geschiedenis in onze cultuur. Het gaat waarschijnlijk terug tot de Romeinen en wordt ook in de Bijbel verscheidene malen genoemd. In de loop van de tijd is het applaus een van de belangrijkste vormen geworden om waardering voor met name podiumvoorstellingen en spreekbeurten te tonen. Per cultuuruiting en zelfs per muzieksoort zijn er verschillende conventies ontwikkeld. Zo is het bij klassieke concerten ongebruikelijk gedurende de voorstelling te klappen, terwijl dit bij jazz juist heel gewoon is.

Ritme

In een aantal muziekgenres komen we klappen als wezenlijk ritmisch element tegen. In de moderne Westerse muziek vinden we het onder meer in de folkmuziek uit de jaren '60. Onder anderen Richie Havens, Bob Dylan en Phil Ochs gebruiken het klappen om de standpunten in hun protestliederen extra kracht bij te zetten. In gospelmuziek wordt het gebruikt om het lied krachtiger te maken. Bij de Javaaanse gamelanmuziek dient het klappen als ritme-instrument, aangeduid als 'keplok'. Klappen als ritme-ondersteuning vinden we eveneens bij de flamencomuziek.

Buiten deze muziekvormen waarin klappen een specifieke rol speelt, komt het in veel andere muzieksoorten voor. Bekende nummers uit de popmuziek zijn I want to hold your hand van The Beatles en Barbara Ann van The Beach Boys. Rapper 50 Cent bracht het nummer In Da Club uit waarvan de beat werd begeleid door geklap. Een voorbeeld uit de minimal music is Steve Reich's nummer Clapping music, waarin diverse ingewikkelde ritmes met de handen worden geklapt.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Clapping op Wikimedia Commons